HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2009.06.30. 13:22 d.z.

A dinoszauruszok kihalása elhalasztva

Sikerült az ORFK vezetésének hosszas gondolkozás után kitalálnia, hogyan oldják meg a rendőrhiányt. Nem, nem fognak magasabb fizetést, jobb munkakörülményeket biztosítani, de még a testület tiszteletét se akarják visszaállítani, van itt ugyanis egy sokkal kézenfekvőbb megoldás: hívjuk vissza a nyugdíjasokat!

Tetszik érteni, azokat az embereket, akik negyven évesen azt mondták, hogy: "Hát akkor nekem ennyi elég volt a szolgálatból, most már inkább hátradőlnék.". Jellemzően azokat az embereket, akik addig se dolgoztak valami fényesen, csak a kiváltságok miatt lettek rendőrök: a hatalom, a biztos állás és a korai nyugdíj miatt. Azokat a rendőröket, akik a szocializmusban tanulták szakmájukat, bőven a szocializmus legszarabb időszakában munkálkodó oktatóiktól. Hogy érthetőbb legyek, most vissza akarják hívni azokat, akiknek a büdös életbe senki nem fogja tudni elmagyarázni, hogy mi is az az alkotmányos rend, meg emberi jogok, meg szolgálati szabályzat.

Édes Istenem, egy ország vár, évek, évtizedek óta, hogy ezek kihaljanak a közéletből, a közösségi felelősségvállalásból annak minden részletében. A rendőrségtől a politikáig.

Ugyanis nem értik a rendszert, nem értik azokat a célokat, amiket, ha a magyar társadalom talán nem is akar elérni, mindenesetre egy valamire való demokratikus államnak céljai lehetnének.

Dől belőlük a meleg húgyszagú kádárizmus.

Életkorom ellenére többször szorultam rendőrre, mint szerettem volna. Ez alapján pontosan kétféle rendőrt ismertem meg: a húszas éveiben járó, bemutatkozó, segítőkész, hivatását komolyan vevő közrendőrt és a negyvenes éveinek végén, ötvenes éveinek elején járó tespedt, lenéző, nagypofájú "tisztet". (Innentől fogva minden hozzászólásban a rám vonatkozó demagóg jelzőt elfogadom és megértem, de a saját tapasztalataim ezek. Nyilván ezek nem homogén kategóriák.)

Ugyanakkor a dolog érthető. Ma nem divat rendőrnek lenni. Aki mostanság megy rendőrnek az hivatást választ, netán hatalmat, de nem a biztos megélhetést és nem is a korai nyugdíjazást. Na, nem mintha ez így jó volna, de ilyen időket élünk.

Mindenesetre a rendőrség fejlődése, változása megköveteli a régiek távozását.

Az elit az utóbbi húsz évben képtelen volt valós, kontrollált, felelős társadalmi átalakulást végrehajtani, így aztán az egyetlen dolog, ami még fejleszti többé-kevésbé az országot az valamiféle öntisztulási mechanizmus a rendszerben, ami néha elég látványosan megjelenik és a remény, hogy egyszer ezek a jövőben már nem szólhatnak többé bele az életünkbe.

Úgy tűnik még ezt is le lehet állíttatni, ha van hozzá erő és akarat.

2 komment

Címkék: közélet rendőrség társadalom elit fejlődés kádárizmus dinoszauruszok kis szocializmus újra állományba helyezés


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr961217751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lance2010 2011.07.19. 02:26:30

Ugyan a rendőri pálya presztízse nem túl magas, viszont ha megnézed, a RTF-re (Rendőrtiszti Főiskola) évről évre nehezebb bejutni, a rendészeti szakközepekbe sem hálóval fogják az embereket. Egyre többen nem a biztos fizu miatt szeretnék ezt a hivatást, hanem, mert ez az álmuk. Ha kicsivel lejjebbvinnék a bekerülési szintet, máris megoldható lenne a probléma, és az idősödő, megcsömörlött tisztek visszarendelésénél jóval alacsonyabb költséggel lenne az egész működtethető, fiatalabb, ámde motivált állománnyal -bár tény, a képzés is pénzbe kerül. Másik "gond" - RTF-re, RSZKI-kba bekerülni csak hiperizmos emberek tudnak a szigorú fizikai vizsgák miatt, viszont ott a sok potrohos rendőr - miért nem viszik lejjebb az alkalmassági vizsga szintjét picivel és tartatják karban inkább az állományt fizikailag? Sokkal hatékonyabb rendőrséget lehetne így elérni, úgy, hogy még nem is növeltük a rendőrök fizetését. Persze - gondolom - ezen elgondolkodhattak már rendőri vezetőink is, és biztos van ok, amiért nem ezeket a megoldásokat választották.

Lance2010 2011.07.19. 02:28:25

azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésről is olvastam -járjatok utána, hogy ez még mindig így van-e.
süti beállítások módosítása