HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.09.26. 14:39 d.z.

Tégy a motiválatlanság ellen!

Történt itten mostanság egy felhívás.

Na, ez a felhívás ki is került ide jobbra, ugyanis nincsen benne olyan szó, amivel ne értenék egyet. Viszont a fogalomkört, amire le van vetítve én egy kicsit tágabbnak gondolom.

Ugyanis. Van egyrészről a célközönség, a felhívottak, akik hát igencsak egy megfoghatatlan rétegbe tartoznak. Olyan értelemben, hogy így ebben a harmadik köztársaság nevezetű bohózatban még olyan sűrűn nem hallottuk a hangjukat. "Hogy, igen mi volnánk az ÉRTELMISÉG és most majd tesszük a dolgunkat és küzdünk az ország jobbá tételéért." Na, szóval eddig nem nagyon hallottunk róluk, ezért is kell megszólítani őket, nemde? Az igazi kérdés az volna, hogy létezik-e ilyen, hogy magyar értelmiség, mondjuk olyan értelemben, hogy van akkora, hogy politikai, társadalmi tényező legyen. Ilyetén formában, ugye valószínűleg nem.

Az pedig hogy lehet, kérdezhetné a Kedves Olvasó, révén, hogy állítólag van olyan cirka egymillió diplomásunk. Hát valószínűleg úgy kéremszépen, hogy egy rohadt nagy szakadék tátong az értelmiségi és a diplomás között. Értelmiségi az, aki a többi embertársáénál jóval nagyobb tudását arra fordítja, hogy szűk és tágabb környezetét valamilyen formában jobbá, élhetőbbé tegye. A diplomás meg ugye kapott egy papírt.

Nos, akkor most mi is volna cél? Minden bizonnyal a motiválatlanság leküzdése. Ez az, ami átjárja az egész társadalmunkat és lassan, de biztosan szétrohasztja az országot. Az - ahogy kedves Gasper kollégám adta címként egy bejegyzésnek -, hogy: szarunk mi mindenre. Na, ez itten a nagy büdös helyzet. Nem csupán az ún. értelmiségi, akit igazából diplomásnak kéne nevezni a dolgok jelenlegi helyzete szerint, de úgy nagy általánosságban a buszvezetőtől a zöldségáruson és a diákon keresztül a rendőrig mindenki. A magyar polgár úgy kénytelen-kelletlen csinálja a dolgát, amibe "beleszületett" és elvan mellette, úgy istenigazából nem is érdekli, hogy mit csinál, végzi a dolgát, mint egy gép és közben a szünetben megpróbál úgy csinálni, mintha nem volna az. A hallgató leszarja a tanulmányait, nincs célja, a buszvezetőt a leghalványabb mértékben sem érdekli, az általa nyújtott szolgáltatás minősége, a rendőr tesz magasra a rendre. Talán ez itt a probléma.

Hogy ezt a tesze-tosza fásultságot mi a fene tudja okozni egy egész nemzetben? Az Isten tudja. A szocializmus már elcsépelt indok, húsz éve vége van, tessék körbenézni, nyomát is alig lelni. A modernizáció tenné? - talán. Na, egyre élhetetlenebb a környezetünk, és akkor mi van? Ücsörgünk benne és nézzük, ahogy tovább romlik?! Egészséges gondolkozás ez?! Csak nem lehetünk már tízmillió lelki sérült országa, ahol senki nem tudja végezni a dolgát rendesen, csak azért, mert ezzel teszi jobbá a környezetét, meg azért, mert neki érdeke, hanem ül, szarik az egészbe és szidja a képviselőit, akit a maga képére ő választott meg.

 

Most fog a cikk átcsapni demagógiába, de: abba be kéne fejezni a pártvíziókat a nemzeti összefogásról, meg arról, hogy majd jön az XY és megment minket. Tessék megoldani. Keljen fel mindenki úgy az ágyából, hogy neki ebből az egész bohózatból kurvára elege van, és most akkor összefogunk és megalkotjuk az országot, amiben élni akarunk. Nem Molotov-koktéllal, basszameg; renddel, segítőkészséggel, odafigyeléssel.

Föl kellene egy nap mindenkinek ébrednie úgy, hogy azt, amit csinál, legyen tanuló, munkás, orvos, mérnök, sofőr, vagy bármi az ég egy adta világon, onnantól fogva a lehető legjobban, legtisztességesebben, legkedvesebben, legnagyobb alázattal fogja csinálni. Ez az egyetlen módja annak, hogy változtassunk. Mi vagyunk önmagunk gátjai, legyünk szívesek észrevenni!

Tégy a motiválatlanság ellen! Tedd a dolgod! Ha értelmiségi vagy: fejlessz, alkoss, segíts! Ha, szolgáltatsz: szolgáltass! Ha rendre ügyelsz: ügyelj rá!

Mondd el másoknak, hogy tegyenek ekképp!

Nem ördöngösségek ezek, nem kell senkinek kifordulnia saját magából hozzá, viszont csak önmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg környezetünk. Ehhez pedig minden egyes embernek a részvételére szükség van. Értelmiségire nagyon, hogy az alkotás életstílusát átadja a többinek, de igazából a lényeg csak annyi volna, hogy végezze mindenki rendesen a dolgát. Nem mennének sokáig a dolgok a mostani medrükben.

Tetszik tudni: Hass, alkoss, gyarapíts!

 

7 komment

Címkék: nemzet társadalom motiválatlanság nép értelmiség


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr50683048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.27. 23:12:51

kedves D.Z.,
fentebb ezt írod: "A szocializmus már elcsépelt indok, húsz éve vége van, tessék körbenézni, nyomát is alig lelni"

Ezzel a kijelentéssel azért vitatkoznék, ami persze nem azt jelenti, hogy a kommancsokra akarnék mindent kenni. Kicsit máshonnan közelítenék.

Mikszáth és Móricz is sokat írt bizonyos penetráns tulajdonságainkról, mely tulajdonságokat igenis felerősített az a szovjet paternalizmusban eltöltött négy évtized, melyre pontot tettünk '89-90. környékén.
Pontot tettünk a szovjet uralomra, de a generációk alatt kialakult torz beidegződések levetkőzésére kevés két évtized. Az meg csak tovább nehezítette a dolgokat, hogy a gatyaváltáskor gyakorlatilag mindent a szőnyeg alá söpörtünk, vagyis nem volt semmilyen tabula rasa.
A kiszellőztetett, szaros alsónadrág pedig nagyon kényelmetlen, ha visszavesszük, de ha kidobod a szemétbe és újat veszek föl, vagy legalább kimosod azt a nyelesnacit, akkor mindjárt más a közérzeted.

Sokan a mai politikai elitre fogunk mindent és minden baj forrását. Itt visszacsatolnék hozzád, hogy igenis rajtunk múlik a dolog, azaz a politikai elit magától nem fog megváltozni, hanem például felelős értelmiségiként kéne alulról szerveződni.
Arról nem is beszélve, hogy amíg a nyilvánvaló botrányok viszhang nélkül maradhatnak a társadalomban, addig ne várjunk el semmilyen változást ettől a beteg társadalomtól.

Minden mindennek a következménye. Nem véletlen az sem, hogy hogyan tudott ez az ország a szocializmus öleléséből a legkeményebb vadkapitalizmusba átcsúszni. Többek között azért, mert ez a társadalom '89-90-ben elképesztően torz és lerobbant állapotban kezdett úgymond rendszert váltani. Még egy épkézláb lusztrációs törvényt sem voltunk képesek összekalapálni, amivel legalább annyit megakadályozhattunk volna, hogy ne egykori KISZ-führerek irányítsák ma ezt az országot.
Közismert a mondás: ki lenne ma az MSZMP főtitkára, ha nincs rendszerváltás? Na ki? Natürlich gyéef.

Sok még a gondolat, de nem bombázom szét a posztodat. Egy biztos, a múltból továbbörökölt mentalitás pártok feletti, azaz nincs semmilyen oldala, mindenhová ahová nézünk megtalálható.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.09.28. 00:05:37

Kedves Gasper;

A nyomát sem látni a külsőségeknek szólt. Úgy mint, nézz csak körbe az utcán, az emberek öltözködésén az egyre-másra épülő plázákon (hurrá), a dolgok folyásán csak úgy külsőleg. Esküszöm semmi nyomát nem lelni.

Természetesen az emberek fejében egészen más van, igencsak kóros elburjánzások tömkelege, amiről részint a kommunizmus is tehet, meg a szülők, akik ezt tovább adták, de ha visszafejtjük az egészet a dolog végén ott áll a motiválatlanság. Hogy mi váltotta ki, miért, hogyan talán kevésbé érdekes. Ami fontos, az az, hogy le kell győzni. Valahogy ki kell ebből robbantani az országot.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.28. 19:19:18

Persze, a külsőségekben sok helyen van hatalmas változás, habár ez gyakran csak kulissza. Meg Potemkin-falu. De azért ha elmegy az ember mondjuk kis falvakba Észak-Kelet Magyarországra, vagy Baranyába, akkor döbbenten lehet tapasztalni azt az érzést, mintha visszamentél volna az időben úgy két évtizedet. Persze az uzsorások villáinak kontrasztja már nyilván Latin-Amerikát idézik.
Valóban ki kéne robbantani ezt az országot a motiválatlanságból, csak egy fokozatosan Latin-amerikai nívóra süllyedő országban ez egyre nehezebb lesz. Hitelekkel és újabban már adósságrendező hitelekkel az egyszeri polgár nem fog országot építeni, hanem már éjszaka is csak sárga csekkekkel álmodik.
Ha meg majd beindulnak (mert beindulnak, ha így folytatódik minden) az etnikai villongások, akkor már lehet hogy késő lesz.

Személyes véleményem szerint a pszeudoliberálisok által sulykolt politikai korrektség az egyik legnagyobb kerékkötője itt mindennek. Ha általuk tematizált, vagy tabunak kezelt témához nyúlsz, akkor el vagy vágva egy életre. Egzisztenciálisan és morálisan egyaránt. Lásd például a monoki példa kinyírását. Az is egy fontos, előremuató kezdeményezés volt, csak éppen állítólag rasszista volt a gondolat. Úgyhogy marad az a verzió, hogy az adóforintjaim egy része továbbra is az ivóban landol valami szar pia ellenértékeként.
Na ezen dolgok blokkolása miatt lesznek többek között itt nagy gázok, nem pedig az októberben menetrendszerűen balhézó faszista (sic!) csürhe miatt.

Itt valóban nem posztkommunizmus van már, hanem egyenesen Latin-Amerika. Persze hinni kell, hogy nem késő még megfordítani a dolgok jelenlegi menetét.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.09.29. 02:14:03

Kedves D.Z.!

Megpróbáltam hozzászólni a kérdéshez, itt:

magyarido.blog.hu/2008/09/29/kit_mi_motival

ü
bbjnick

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.09.29. 02:42:31

Gasper! És D.Z!

"Személyes véleményem szerint a pszeudoliberálisok által sulykolt politikai korrektség az egyik legnagyobb kerékkötője itt mindennek. Ha általuk tematizált, vagy tabunak kezelt témához nyúlsz, akkor el vagy vágva egy életre. Egzisztenciálisan és morálisan egyaránt." - írja Gasper.

És tényleg! A "kulcs", a társadalmi jelenségek szintjén, ez.

Ezek a jóemberek (későkádári elit + ballib "rendszerváltóelit" (komprádorok:-)) úgy a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején összezártak (érthető: életben, s ha mód van rá, helyzetben akartak maradni). No, ez alatt a húsz év alatt annyira voltak képesek, amit - ha körülnézünk magunk körül - láthatunk. Szerintetek csak úgy, hipp-hopp, be fogják ismerni, hogy hová is juttatták az országot? Gasper, D.Z., a többsége még magának sem tudja bevallani, nemhogy másoknak! Itt tartunk most. De a tények makacs dolgok és előbb-utóbb, ugye...

(Egyszer, ha lesz rá időm és erőm, összegyűjtöm azokat a típusmagyarázatokat - önáltató és közvakító szövegeket -, amikkel ezek a jóemberek a félelmeiket és a lelkiismeretüket szokták masszírozgatni. Csuda dumák vannak köztük.)

ü
bbjnick

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.09.29. 19:39:08

Kedved bbjnick, köszönöm a posztot

Természetesen aláírom azt, amit feljebb irtatok a politikánkkal kapcsolatban. Ugyanakkor. Ezeket a jóembereket nem csak úgy ültetik a nyakunkba, hanem mi választjuk őket. Azaz nagyon nincs okunk szidni őket, ugyanis egy tükre a politikai elit a társadalmunknak. Mint például, hogy milyen tévéműsorok mennek főműsoridőben. Csak ez egy kicsit fajsúlyosabb.

Ezért is inkább társadalmi jelenségeket, sokkokat próbálok keresni a háttérben, amely ezt a rezignáltságot kiváltja. Ugyanis, ha ez a rezignáltság nem volna, nem lenne ez a politika. Mondjuk persze lehet úgy nézni, hogy most épp ez a politika van ez pedig gerjeszti a rezignáltságot.

Ami tényleg fontos volna, hogy az értelmiség, vagy micsoda észhez térjen.

Na mármost, amennyire én látom a helyzetet itt az elsődleges probléma a társadalmat átjáró motiválatlanság és ebből fakad a politikai helyzet.

Kicsit behatóbban foglalkoznának itt a népek a szűk és tág környezetük jövőével, lehetőségeivel, akkor nem lehetne kilóra venni a szavazatot 13. havi nyugdíjra, meg nemleszvizitdijra, nemleszgázáremelésre. Persze sokan vannak annyira szar helyzetben, hogy mégis működjön ez, ugyanakkor hosszútávon nekik sem jövedelmező ez.

A másik, hogy az etnikai villongások igenis valós veszélyt jelentenek és sajnos a mostani ún. "elit" többek közt ezt megoldani is dilettáns/alkalmatlan/aljas/rosszindulatú/szerencsétlen.

Valahogy legalább a következő választásra át kéne variálni a választási lehetőségeket, mert ezekkel elég gyorsan súlyos problémákkal fogunk szembesülni. Jobb volna még idejében elkerülni, vagy kisebb áldozatokkal leküzdeni őket. Ha egyáltalán van még annyi időnk.

Szerintem nincs.

I. P. S. 2010.06.06. 01:18:46

Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm, aki ugyanígy beszél.
süti beállítások módosítása