HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2009.01.21. 21:03 d.z.

Egy rendszer morális alapjai

Fene nagy gond van, azt mondogatják itt nekünk mindenfele. Hogy szűkül a gazdaság. Meg, hogy átgondolatlan a rendszer. Meg itt van a mi agyonhallgatott szent tehenünk a Reform. Ami, bár évek óta "nem várhat tovább", még azt se tudjuk, hogy mégis mi az pontosan, meg hogyan állnának hozzá, azt meg, hogy kicsoda, még annyira sem.


Kormányprogram? Nem divat az felénk.


No, nem mintha azzal sokkal beljebb lennénk, az ún. politikai problémáink a legelhanyagolhatóbbak. Csak egy fokkal jobban hasonlítanánk valamiféle nyugati-típusú demokráciára, mint egy banánköztársaságra.


Szóval úgy nemzetileg a jövőképünknek lőttek. Nincs. Megette a fene.


Ami meg aztán felvet egy olyasféle kérdést, hogy a szerencsétlen magyar polgár mégis hogy a fenébe csinálja az életét? Biztos pontok, várható szarságok és kiugrási lehetőségek nélkül? Mert azért az előre felvázolt szarság még mindig fényévekkel jobb, az egyik napról a másikra becsengetőnél.


"Ki kell bírni", tényleg ez lesz az esti imádság. Csak mégis, hogy, uraim? Ebben az országban, ahol a bűnözést egy "nehezek a szociális körülményei" felkiáltás keretében jogosnak ítélik, miközben az alkotó munkát lassan a BTK-ba veszik, valahová a csoportosan elkövetett emberölés mellé.


Mégis, hogy maradjon motivált a szerencsétlen magyar polgár, amikor, ha becsülettel csinálja a dolgait, a honoráriuma az, hogy a keresete hatvan százalékát ilyen-olyan jogcímen beszedik, és kérdés nélkül ráköltik azokra, akik aztán semmit nem tesznek hozzá az egészhez?!


És ennek a gépezetnek a terméke itt, lent, nekünk, két darab tőmondat.


Én nem fejlődök.


Az ország nem fejlődik.


Talán, ha valaki volna oly szíves a jogi kereteit megadni annak, hogy ebből a két megállapításból legalább az egyiknek nyoma vesszen, kevésbé volnának motivációs problémák a nemzettel.


Vannak olyan alapvető morális kérdések a mostani rendszerünkkel kapcsolatban, amelyek, amíg léteznek, nehezen várható el, hogy korrektül működjön az egész.


Amíg a kapitalizmusnak csúfolt gazdasági rendszerünkből befolyó bevételeket arra költjük, hogy az országban fenntartsunk egy "kis szocializmust", amíg a rend őrei a nehezen megszerzett magántulajdon védelmére képtelenek, amíg a jogrend és az annak fenntartására választott szerveink azt baszogatják, aki csinál is valamit, addig pontosan ott vagyunk, mintha el se kezdtünk volna az egészet.


Nem volt rendszerváltás? De bizony volt. Lecseréltük a nem működő szocializmusunkat, gyávaságból egy kapitalista rendszer által finanszírozottra. Ez se működik, csak közben még magával rántja a kapitalizmust is, mint amolyan eszmét, amiképp az SZDSZ a liberalizmust.


Hát kurvára emelhetjük a kalapunkat azoknak, akik ezt összehozták.


A szart meg aztán ki fogja feltakarítani? Az Isten szerelmére az a legszebb az egészben, hogy még a felseprés ideológiáját is kiirtották.


S. O. S. , Hungary, 2009

11 komment

Címkék: populizmus kapitalizmus s.o.s. morális problémák kis szocializmus


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr68894335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.01.21. 23:51:34

Kedves D.Z.!

Ez bizony egy nagyon frappáns bejegyzés! Utólagos engedelmeddel ki is pakoltam ajánlóba a magyarido.blog.hu-oldalra. Mert megérdemli:-)

"Az Isten szerelmére az a legszebb az egészben, hogy még a felseprés ideológiáját is kiirtották." --- ez a mondatod különösen tetszik:-)

Esetleg, ha van időd-kedved, ezt a két bejegyzést talán megnézheted:

magyarido.blog.hu/2008/07/27/a_harmadik_koztarsasag_balsorsa_2_dik_levonas

magyarido.blog.hu/2009/01/20/a_horror_ideje

Az első kábé arról szól, hogyan jutottunk idáig, a másik, hogy hol vagyunk.

ü
bbjnick

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.01.22. 00:04:57

Kedves bbjnick!

Nagyon örülök az ajánlónak, köszönöm. A horror ideje című posztot ma reggel olvastam át sietve, a másikat most fogom átolvasni.

Másik: nem véletlenül indultam el én is ebben az irányban, valami olyasmi áll a háttérben, hogy meglehetős tanácstalanságban vagyok, hogy mégis mit kéne most tenni. Avagy, hogy jövünk ki ebből?...Részemről, és ahogy látom a tiedről is, a dolog ott kezdődik, hogy fel kéne dolgozni, hogy miként jutottunk ide, és hol is vagyunk.

Aztán valamit csak ki lehet hámozni ebből az egészből.

Acmee 2009.01.22. 07:23:01

Először is Amen! Így van!

Másodszor pedig ott kezdődik ennek a szarnak az eltakarítása, h el lesznek hajtva a régi rendszerből itt (és a parlamentben) maradt csökevények. Egy darabot sem szabad megtartani közülük.

Kell egy új erő, amely nem vesztette el a hitelét, iskolával, diplomával, referenciával tudja bizonyítani a hozzáértését.

Ahogy leírtad, nem bíznak az emberek, lassan a remény is meghal. Olyan vezetés kell ide, akikben az emberek meg tudnak (és mellesleg meg is akarjanak) bízni. Mondjuk egy szakértői kormány. Csupa olyan emberekből, akik a saját szakmájuk nagyjai. Könyörgöm, az egész parlament olyan emberekkel van megtöltve, akiknek szinte fingjuk nincs arról, ami rájuk van bízva. Mögöttük álló szakértői csoportok végzik a miniszteri munkákat (persze úgy, h a "jól járjunk" utasítás alapértelmezett fentről).

Ennek kell véget vetni. El kell üldözni az egész mai politikát. Sajnos ez nem sikerülhet akárhogyan. Választással? Semmiképp... Láthatjuk a nemrég felröppent kopogtatócédula botrányt... minden le van zsírozva előre.

Amúgy tudok egy tökéletes leírást erről az egészről:

www.kibulizottorszag.net

Itt a rendszerváltástól kezdve szépen le van írva az egész sztori és egy lehetséges megoldás is.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.22. 12:59:28

@Acmee:

Nagyon közel állunk, de nem szakértelem a legfontosabb, nem is diploma.

Erről:

mn.mno.hu/portal/586058

molaris 2009.01.22. 16:23:55

"D.Z."- mi a fenét csodálkozol? Ez a banda a "cucilizmus" emlőin nevelkedett, azt építette, arra volt dresszírozva és mégsem sikerült. Akkor, hogy a fenébe menne a kapitalizmus? Csak annyi ment, hogy összelopták maguk. Az ÁSZ szerint 4000 MFt- nek kelt lába a "rendszerváltással".

Acmee 2009.01.22. 19:18:03

@A Nép - Te vagy!:

Igaz-igaz! Nem állítom, h az "elit" nem ért a "dolgához". Feltételezem, h felelős döntést csak és csakis akkor lehet valamiben hozni, ha tudom az előzményeket és jó eséllyel meg tudom mondani a következményeket, úgy, hogy az a fejlődés irányába mutasson. Sajnos a mai politikában ezen elvek nem épp megtalálhatóak (előzmény és következmény oké, csak nem az ország, hanem bizonyos egyének fejlődésének irányába mutat). Példaként említeném Szabó Pál rendkívül magasröptű döntését, hogy 2009-ben nem lehet több vonatkilométer, mint 2008-ban. Ezzel, és még egyéb tuti húzásaival szépen szétverte az épp fejlődésnek indult kelet-magyarországi vasúti közlekedést (ütemes menetrend, az emberek kezdték megszokni, utasszámban is remekül látszott a fejlődés). Erre ráadásként a dunántúli közlekedést is sikerült olyan szinten elszúrni, h hihetetlen. Ha egy picit átlátja szakmáját, annak gazdasági, társadalmi vonatkozásait, nem hiszem el, h ekkora baromságot tudott volna mondani(ütemesen járatni vonatokat még akkor sem kerül sokkal többe, ha az adott járat nem 100%-os kihasználtsággal üzemel.

Amúgy pedig nagyon sajnálom, h itt tart az ország. Azt is sajnálom, h csak az internetező közönség nagyon kis része talál rá olyan írásokra, mint pl. a fentebb említett, valamint még kisebb az a réteg, aki képes átlátni a helyzetet, tudja, hogy bizonyos "kényelmi" szolgáltatások nem tarthatók tovább. Viszont eltörölni nem lehet, mert a többség (mellesleg nem sértésből, de általánosságban az "agyoniskolázott" réteg) hőbörög, másikra szavaz, stb.

Végre az országnak is egy irányba kellene fordulnia, mégpedig előre. Politikának is, népnek is. Nem hiszem, h a mai politika nem lenne képes kidolgozni egy megoldást, tegyük fel 2-3év alatt gatyábarázza a gazdaságot. Nem egy párt, mindegyik, közösen, tartva az irányt választásokon, tűzön-vízen át, mindegy ki van épp "hatalmon". Nekem ez hiányzik. Az országnak is.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.01.22. 21:46:22

Acmee

Még eggyel előbbi hozzászólásodra reagálva. Sajnos az egyetlen működőképesnek tűnő módszer az egy értelmiség kialakitása lenne, ami most nincs. Van oldalt egy felhivás a magyar-idő részéről, szerintem megér egy olvasást. A választást sajnos, vagy hála Istennek azért sem lehet lehet feladni, mert, ha a demokrácia kereteit baszogatjuk annak durva következményei lehetnek. Pl. más inkompetens emberek hatalomra jutása a szabadásgunk elvesztésével fűszerezve és hasonlók. A keretben bizni kell. Amiben nem lehet az a pillanatnyi magyar nemzet, amely a felelőtlenséget és a demagógia megevését olyan szintre fejlesztette negyven év alatt, amit hungaricummá nyilvánithatnánk. Paradox módon (elvégre mégiscsak miénk a hatalom, felelősen kéne csinálni) az utóbbi húsz év felelőtlen politizálása még rádobott egy lapáttal.
Alapvető probléma itt a nép. Önhibáján kivül. Sajnos hasznos és jövőbe mutató terveket nem lehet előhozni, ha az "ellenfél" abba a pillanatba olcsó demagógiával ellehetetleniti azt. Félre ne értsetek, nem a mostani ún. reformok bukásáról beszélek, az egy röhej volt úgy egészében. Hozzá nem értő emberek elhamarkodott baromságainak tömkelege. Viszont, tekintve, hogy -attól az idilltől eltekintve, hogy a két nagy párt megállapodik, hogy nem használja ki a másik reformtörekvéseit szavazatszerzésre, az ország érdekében- a magyar politika olyan, amilyen, azaz bárki próbál meg bármit: belebukik, egy járható utat látok.
Az értelmiséget. Erős, hangos, tettrekész értelmiséget, amilyennek lenni kéne. Ami talán szép lassan ki tudja robbantani a népet a felelőtlenségből, a motiválatlanságból és ennek eredményeképp az országot a szarból.
Sajnos axiómám, hogy ezeket az embereket közösen, szabad akaratunkból választjuk magunk képére. Vagy, ha más nem hagyjuk.
Sajnos, ahogy fentebb linkelték, nekem is hasonló elképzeléseim vannak a politikáról. Azaz alulról fölfele épül. Nem führert választunk, hanem a saját céljaink elérésére alkalmas kormányt. Első körben kéne, hogy legyenek céljaink, utána pedig nem ártana, ha ezek kicsit nagyobb szabásúak lennének a "legyen minden ingyenes" tipusú álmoknál.
Egy szó mint száz: erős értelmiséget!
Na, hogy azt hogy hozzuk össze, arról nincs még sejtésem se.

másik.. molaris:
Nem csodálkozom. Kiakadtam. Nem jellemző rám, de már elég sok mindenről beszélgettünk itt konstruktivan ahhoz, hogy egy poszt erejéig kulturált keretek közt anyázhassak egy sort.
Köszönöm.

Acmee 2009.01.23. 07:29:37

@d.z.:

Ne mindegy, hogy milyen szintű értelmiségről beszélünk, eleve, mit nevezünk értelmiségnek. Ha arra a rétegre gondolsz, aki az anyázás mellett képes átlátni, átgondolni a háttérben, sorok között zajló eseményeket, akkor egyre gondolunk. Épp ezen, és az ehhez hasonló blogokon beszélgetnek.

Sajnos ez a réteg (legalábbis láthatóan) még nem igazán alakult ki, de remélem, hogy nem kell már túlzottan sok idő a megerősödéshez. Véleményem szerint nem iskola (bár diplomás vagyok) kérdése az értelmiség, valamit nem a "klasszikus" értelemben kell rá gondolnunk. Sajnos a mostani viszonyok között már egy -realitás talaján- gondolkodni képes réteget is nyugodtan nevezhetünk értelmiségnek, mivel jóval az átlag felett áll(és ez az igazi sajnos).

Nem akarom se Téged, se magamat, se senkit besorolni sehova, viszont meg kell állapítsam, hogy közel sem a mai nagy "magyar" átlagot képvisljük. Gondolkodunk, látunk, ez alapján mérlegelünk, ítélünk.

Tökéletesen igazad van abban, hogy a magyarok ma szanaszét mennek, nincs senki (jelen esetben semmi, a'la értelmiség), aki a népnek egy közös irányvonalat mutasson. Abban viszont nagyon nem értek egyet, hogy ezt a politikának feltétlenül ki kell használnia. Tökéletesen megértem őket, egy ideig. Sajnos 19év már nem az az idő, ami megérthető. Ha a rendszerváltás után a "politikai elit" a felszabaduló rengeteg "ingyenvagyonból" megszedi magát (országos szinten elenyésző összeg lett volna), majd a "mostmár nekünk jó, csináljunk valami értelmeset" gondolatot követik, akkor szerintem most nem itt tartunk. Sajnos nem ez történt.

Jobban átgondolva a politikai megegyezést, egyetértünk abban, h szinte lehetetlen. Nem fogják lerántani a leplet a háttérben zajló eseményekről. Abból erős bukás, talán zavargások, lincselés lenne.

Egyet lehet tenni. A magyarok között, összevissza "kószáló" értelmiséget egy réteggé tömöríteni, ami kis idő elteltével talán képes lesz érdemi cselekedetek végrehajtására.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.01.23. 08:20:07

Kedves D.Z!

Egy kis adalék a vitához, tulajdonképpen egy kommentszerűség:

neonepiprimitiv.blog.hu/2009/01/23/mimagyar_minemaz_2009_be

ü
bbjnick

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.01.23. 15:29:45

@Acmee: valószinűleg egyre gondolunk, ez volt a kis adalékom a felhiváshoz...
masikmagyarorszag.blog.hu/2008/09/26/tegy_a_motivalatlansag_ellen_1

Másik: nem irtam azt, hogy a politikának ki kell használnia. Konkrétan azt irtam, hogy ki fogja használni, legalábbis ezek a bandák biztosan. Ergo az ő megbékélésükre a nemzet érdekében nem számithatunk.

S ahogy nézem mégiscsak egy irányba jutunk rendre, valahogy össze kéne kaparni az értelmiséget...

Acmee 2009.01.26. 08:03:22

@d.z.:

Az alapvető problémát a dologban ott látom, h ugye az előző rendszerben beleverték a lakosságba a "dolgozz, kussolj, élj" ideológiáját.
Ez a korosztály pedig még erősen a 40 felettiekben keresendő. Mivel ugye ott alapvető volt, h nem lehetett háborogni, mert vittek is egyből. Ebből a kiutat hosszú idő (értsd: 2-3év) alatt lehet csak "békésen" megoldani. A legnagyobb baj, h szinte az egész ország a beletörődés állapotában van, így nehéz bármiféle indítvánnyal is tömegeket megmozgatni, mivel mindenre az a válasz, h "úgysem lesz belőle semmi". Ha gyors megoldásra vágyunk, akkor rendre egy kép jut eszembe. Valami olyan katasztrófa, amely hatalmasat lök a lakosságon, végre mindenkiben a "most már elég volt" gondolat fogalmazódik meg, és képes is tenni ezért. Ezen katasztrófa alatt -Én legalábbis- egy gazdasági összeomlást értek (ami önmagában nagyon-nagyon rossz, de ilyen helyzetben akár üdvözölhető is), ami a közelmúltban majdnem bekövetkezett, és amit az IMF segítségével kerültünk el(ezért még nagyon kemény árat fogunk fizetni 2010-től).

Személy szerint sajnos nem tudok elképzelni más megoldást. Ha esetleg van valami, ami elkerülte a gondolataim, szívesen várom :)
süti beállítások módosítása