HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2009.07.19. 23:10 d.z.

Ismerd az ellenséged!

Ha valahogy az a beteg ötletünk támadna, hogy kategorizáljuk a magyar társadalmat a politikához való viszonya szerint, ez esetben azt három csoportra oszthatjuk. Politikailag aktívra, érdektelenre, és elvontan politizálókra. Az első jellemzője, hogy van pártja, melyet támogat és saját véleményét azéhoz igazítja, a másodiké az, hogy leszarja az egészet. A harmadik tagjainak valamilyen sajátos elvrendszere van, ennek megfelelően pártja nincs, a hazai politikától elvontan gondolkozik és, ha választania kell, próbál valami átmenetet keresni saját képe és a lehetőségek között, még ha ez rendszerint lehetetlennek is tűnik. Őket gyakran, tévesen a második csoporthoz sorolják, amiatt, mert néha elhagyja a szájukat az a mondat mikor politikára terelődik a szó, hogy: ezekből én nem kérek.

Az emberek ilyesféle megítélésben nagy szerepet játszanak a nyugati demokráciákból átvett lózungok. Ilyenek, hogy az embernek kell, hogy pártja legyen, szavaznia kell, ki kell állnia a véleménye mellett. Félreértés ne essék, mindezek fontosak. Csupán van itt egy kis hiba: nem vagyunk nyugati demokrácia. Mi, mi vagyunk, egy sajátos, semmihez sem hasonlítható kultúra, melyben olyan politikai szereplők és társadalmi elvárások vannak, melyek lehetetlenné teszik azt, hogy ezeket tisztességgel átvegyük, vagy akár értelmezhetővé, értelmes gondolatokká váljanak.

Az úgynevezett aktívan politizálók tábora húsz év után most kezd valamiféle átalakuláson végbemenni, amit egyesek hajnalként, mások a végként aposztrofálnak, talán korai még fejtegetésekbe bocsátkozni, mindenesetre valamit illik megemlíteni az eddigi helyzettel kapcsolatban. Ma nincs olyan parlamenti párt Magyarországon, amely, vagy tetteiben, vagy akár filozófiájában ne ment volna szembe szögesen az eredeti elképzeléseivel. Egyesek ezt később úgy kommunikálták, hogy ők mindig Óceániával álltak hadban, mások párhuzamosan, függetlenül gondolkodtak és cselekedtek.

Vajon tényleg az intelligencia és a felelős gondolkodás netovábbja egy ilyen rendszerben "biztos pártválasztónak" lenni? Vajon program és felépített jövőkép nélküli pártokra szavazni tisztelhető dolog? Vajon "aktívan politizálni" nem a legprimitívebb Kádár-korszakbeli maradvány hazánkban?

Ez utolsó kérdés arra irányul, hogy nem fordulhat-e az elő, hogy sikerült nekünk egy többpárti kádárizmust létrehoznunk? Ahol a párt mindig is úgy gondolta és ahol, a hibákról ők tehetnek?

Érdekes dolgok ezek. Miközben a "nemzeti-radikálisok" "valódi rendszerváltást" követelnek, amin valami olyasmit értenek, hogy mindent csináljanak vissza a harminc évvel ezelőttire, csak elébb fessék be az egészet vörös-ezüstre, addig egyre többen gondolják úgy, hogy amiben most élünk az előző rendszer lehető legjobban megvalósult folytatása, amely abból fakadt, hogy "valódi rendszerváltást" a fene se akart.

Van-e értelme egy ilyen környezetben, annak, mikor egy kocsmai, netán családi beszélgetéskor emberek az alábbiakkal állnak elő?

A - tetszőleges párt - igazából úgy gondolja, hogy most ekképp szerez szavazókat, később meg ezt fogja csinálni.

A - tetszőleges parlamenti képviselő -, haverom apja mondta, hogy nagyon jó terveik vannak és most azért is kell nekik a hatalom, mert...

Lehet, hogy még nincs kidolgozva a programjuk, de legalább jót akarnak.

Lehet még folytatni az ellentmondásokat, mindenesetre fontos lenne valamit tisztázni:

Azzal, hogy valaki állampolgári szinten beszáll a hazai politikába, annak rendszerét elfogadja és támogatja valamely résztvevőjét valódi változást okoz-e? Nem-e éppen "politizálással" helyettesíti társadalmi szerepvállalását? Nem fordulhat az elő, hogy tehetetlenségét, hozzá nem értését bújtatja párt mögé?

Egyáltalában véve Magyarországnak, mint országnak és nekünk, magyaroknak, mint nemzetnek valóban a politikában rejlik a felemelkedés? Valóban ezek a "viták" hozzák meg az elismerést, a fejlődést? Nem lehet, hogy valami sokkal mélyebb válság leple ez az egész?

Ha az ember úgy gondolja, hogy országának, nemzetének hasznára akar válni, az ebbe való beszállással teheti ezt meg, vagy netán ettől eltérően, ennek leváltásával? Vagy esetleg ignorálással, csupán, mert máshol véli a hibát látni?

Amennyiben a nemzet komoly problémáit keressük azok nem a politika területén keresendők, hanem a nemzetben magában. A politika nálunk már mai formájának megalakulásakor egy tünet volt. Üvöltötte az őt választó nemzet krízisét. A dolog sajnálatosabbik fele, hogy a választott elitben annyira nem volt ész, erő és oly szent akarat, hogy ezt a krízist még, ha fel is ismerte, nem megoldani akarta, hanem kihasználni.

Hát valahogy így állunk ezekkel a dolgokkal. A hazájukért, nemzetükért aggódó emberek ellensége nem egy buzogánnyal agyoncsapható valami. Nem olyasmi, ami ellen tüntethetünk, demonstrálhatunk. Nem lehet lemondatni, vagy lámpavasra húzni. Elzavarni, megregulázni még annyira sem.

Itt él köztünk. Az egymással való viselkedésünkben, az életvitelünkben, a gondolkodásunkban, a morálban. Ott lapul a műtőben, a hivatalban, az iskolában, a templomban, a konyhában és a temetőben.

 

És akkor ezek után?

7 komment

Címkék: politika közélet társadalom ország elit nép ellenségkép kis szocializmus


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr531255650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2009.07.20. 14:42:45

Nagyon jó kis blog. Nem ismered véletlenül a www.kibulizottorszag.net oldalt?

:)

Szerinted mit kéne tenni. Teljesen egyetértek egyébként azzal amit írtál, ez a jelenség itt van a hétköznapokban és ami a legdurvább az az, hogy én vagyok a tahó ha szóváteszem. Mondjuk a tanár barátaimnak, hogy esetleg dolgozni kéne nyáron is vagy az a tanár aki elmegy Borsodba v. Szabolcsba hátrányos helyzetûeket tanítani az kapjon 300 nettót, meg szolgálati lakást. Mert ugye az kemény szakmai kihívás, nem olyan mint egy nagyvárosi elit gimiben, válogatott gyerekeknek akármit tanítani.
Ezek a ciki kérdések a hétköznapokban. És mondom, még én vagyok a paraszt ha megemlítem. (én amúgy versenyszférában vagyok)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.07.23. 18:56:59

Huh, elnézést a késői válaszért, úgy tűnik ez mostanság egyre gyakoribb, de majd kezdek vele valamit.

@nemecsekerno_007

Azt senki se tudja, mit kéne tenni. Amíg rá nem jövünk, illik saját részről másképp viselkedni.

Vagy például itt van ez: emberitisztesseg.blog.hu/2009/06/16/hogyan_nyerjunk_valasztasokat
Az azóta megjelent posztokat is ajánlom.

A kibulizottországot szinte minden posztomnál belinkeli valaki, még sosem olvastam végig, főleg, mert független akarok maradni, de majd annak is eljön az ideje.

Amúgy, ha tetszik a blog, gyere máskor is!

Üdv; Z

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.23. 19:08:04

@d.z.:

Én bezzeg ne jöjjek!

Szerintem @nemecsekerno_007 arra utalt, hogy iszonyú hasonló jellegű gondolatokat fogalmaztál meg, mint amik a Kibulizottban vannak. Ami persze – ezt már én mondom –  nem baj, SŐT.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.07.23. 19:13:59

Gyere te is, na! :D

Tudom, mindenki ezért ajánlja. :) Ünnepélyesen megesküszöm, hogy holnap miután kierőszakolok három gyertyát a kocsiból is visszarakok másik hármat a helyükre, első dolgom lesz végigolvasni!

Üdv; Z

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.24. 02:41:05

@d.z.:

Hát, d.z., ez egy nagyon jó kis bejegyzés! Benne van a lényeg! (És ez a "kádári többpártrendszer" különösen találó:-)) Ha szabad, annyit hozzátennék, hogy: az a "radikálisjobbos" kijelentés, miszerint "ezek (értsd: a rendszerváltozás moderátorai) nem akartak valódi (értsd: átfogó, az élet minden területére kiterjedő) rendszerváltást", ez bizony igaz lehet. Blokkoltak is mindent, amit csak blokkolhattak. Én azok közé tartozom, aki el tudnak egy olyan Magyarországot képzelni, ahol van eleven és tisztességes civilszféra, sokszínű és értelmes szellemi és közösségi élet, ad absurdum, társadalmi szolidaritás, csak hanyni kellene (értsd: nem kellene gáncsolni) ezek kibontakozását. Meglehet, beletelne jónéhány évtizedbe mire kialakulna ez az "önmagánál lévő" magyarvilág, de, innét, úgy látom, megérné a fáradságot.

Hogy hogyan is képzelem, egyszer, majd megpróbálom megírni:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása