HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.02.04. 18:19 d.z.

Szelektív befogadókészség

Végre tárgyi bizonyítékra lelt az a feltevés, miszerint az ember csak azt fogadja be, amit akar, olvasson, hallgasson, nézzen akármit. A bizonyíték a következő volna:

Magyarországon mára egész jelentős Wass Albert kultusz alakult ki. Könyvei méteres stócokban állnak a boltokban, viszik őket, mint a cukrot. Úgyhogy gyorsan fel is használták politikai célra, mert hát ha van
író, akit könnyen fel lehetett az ő volt. Mivelhogy nemzeti író volt. És, mint mindenki más aki ebbe a szerepbe kényszerült, kicsit ferdített a dolgokon, kicsit kozmetikázott, de emelett jó könyveket írt. A szomorú a dologban az az, hogy őt híressé a magyar nép olvasatlansága tette. Számtalan olyan ember él kis hazánkban, aki bár olvasni amúgy nem szokott, de Wass Albertet olvasott, s ezáltal kulturális értékrendjét ez határozza meg. Azért olvassák, mert nemzeti volt, és nem azért, mert jó könyveket írt. Mások persze, ezért utasítják őt el, anélkül, hogy olvastak volna tőle akár egy sort is.
A másik dolog, amit többek közt ezek a jóemberek, valamiképp nem vesznek észre az az, hogy Wass Albert kapitalista író volt. Méghozzá abból a fajtából, aki jól átgondolta, hogy gazdaságpolitikailag melyik oldalt tudja támogatni. Ő nem azért tartotta elvetemültnek a szocializmust, mert valamit végtére is utálnia kell az embernek, hanem azért, mert szerinte az ellenkezett a természet alapvető rendjével.
Nos, ezt az oldalát, mind a politika, mind a kedves olvasók hajlamosak nem észrevenni.
Egy kis emlékeztetőül
íme egy rövid idézet Wass Albert: Átoksori kísértetek című regényéből:

"Péter azt áll
ította, hogy a kommunizmus okozta szenvedések megérlelték a népeket arra, hogy viselni tudják a szabadsággal járó felelősségeket. Katona Jóska viszont azon az állásponton volt, hogy a szocializmus valamilyen enyhébb formája eleinte elkerülhetetlen lesz, mert a nép megszokta, hogy gondoskodjanak róla, hogy minden bajával valamilyen hivatalhoz szaladjon s a kormányra hárítson minden felelősséget, aminek hordozása kényelmetlenséggel jár. Én egyetértettem Jóskával abban, hogy a tömegek megszokták azt, hogy mások viseljék érettük a felelősséget és másokat vádoljanak, ha valami nincs rendjén. Viszont abban Péternek adtam igazat, hogy akár tetszik neki, akár nem, ha szabadok akarnak lenni, meg kell fizessék a szabadság árát, mert szabadság felelősség nélkül nincsen s bármiféle szocializmussal próbálkozzanak is, restségükért szabadsággal kell fizessenek s csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek újra diktatúra alá."

S, bár eme sorokat sokan olvasták már, mégsem érti senki, mikor az ember azt mondja, hogy ő mostanság azért kénytelen baloldalivá lenni, mert valójában konzervatív.

69 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr39325215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyiket sem! 2008.02.06. 10:10:54

Wass AlbertNekem személy szerint tetszenek Wass Albert könyvei - pihenni szoktam közöttük, mert egyszerre nagyon tömény. Nem olvastam végig még az egész sort, de szinte mind megvan, a legtöbb még bontatlanul. Túl sok van, na. (o:Szerintem minden könyv szó…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wave 2008.02.06. 05:16:55

Ez jó volt, szívemből szóltál! Egyébként sok WA-olvasó tényleg azt szereti benne, amit sokkal magasabb színvonalon megtalálna Mikszáthnál, Móricznál, Karácsony Benőnél - csak éppen ezektől még nem olvastak semmit..

Blama 2008.02.06. 06:26:59

- hogy Wass Albert jó vagy rossz író, annak semmi köze az ideológiájához. Ez a cikk két különböző dologról szól.

- Wass Albert valóban nem zseniális író. A magas irodalom és az igényes ponyva közt van félúton.

- ma Magyarországon nagy zavar van a fejekben az ideológiák terén, ami nem csoda. Egy magát jobboldalinak tételező párt tipikusan baloldali gondolatokkal kampányol (ld. a Fideszt a népszavazás kapcsán), egy magát liberálisnak gondoló párt pedig a rohamrendőröket védi/mentegeti a tüntetők ellen. Röhej.

2008.02.06. 06:41:11

azért van egy jó könyve is: Se szentek, se hősök, a kisfiam pedig szerette ha este felolvastam a meséskönyvét: Erdők könyve, tavak könyve. A többi tényleg nem tetszett. Se irodalmilag, se tartalmilag.

zoltán 2008.02.06. 07:04:04

A funtinelli boszorkány

Aham 2008.02.06. 07:15:42

Egyszer, egy hazafias(abb) időben előadtak egy drámát, amely Zrínyiről szólt, s emiatt naaagy siker lett. Volt egy kritikus azonban aki igenis kimondta, hogy ne emeljünk már egy olyan művet piedesztálra, amely pusztán annyi, hogy hazafias (vagy ilyen célokra használható), de egyébként meg fércmű.

Némely évekkel később, egy másik kritikus meg arról beszélt, hogy, bár a Malájvér című ponyva valóban ponyva, de vegyük már észre, hogy a Székelyvér című az szintén ponyva! Csak ez utóbbi hazafias köntösbe burkolózik, de ez nem mentség...


(Az első kritikus valami Kölcsey Ferenc nevezetű volt, a második meg valami Márai Sándor...)

Rá Dios 2008.02.06. 07:25:12

Igen, elvben igaz, elvetni is, szeretni is csak azt lehet, amit ismer az ember. Különben vakhitről, rajongásról van szó.
Wass Albert (honnan a dupla"W"?) lehetett nem elsőrangú író és másodrangú politikus, de legalább VALAKI volt.
Ami a kapitalizmus és konzervativizmus egybetartozását illeti, az nem biztos, sőt. A politika nem egyszerűen piaci szempontból balra (gondoskodás, egyenlőség)-jobbra (szabadpiac, profit) hajlik, hanem - lévén négyosztatú - elvális az autoriter és libertinus (megengedőnek mondanám) felé is. Tehát lehet valaki a szabad vagy valamennyire szabályozott piac híve és erkölcsileg, hitében konzervatív, de liberális is. Minden lehetséges, minden van is... Csak ne jelentse ki csípőből a vele egyet nem értőről, hogy az pusztítani való gonosz, vagy nevetséges hülye.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.02.06. 07:32:44

Nagyon örülök, hogy kiemelted ezt a szempontot - ma túl sokan gondolják nálunk úgy, hogy ha valaki "nemzeti érzésű", akkor a kapitalizmust is valamiféle eredendő rossznak kell tartania. Úgy gondolom, Blamának van igaza, felcserélődött a jobb- és a baloldali szerep.

Amúgy Wass Albert szerintem nem rossz író. Bár személy szerint nagyon sok dologban nem értek vele egyet, szívesen olvasom - ezzel együtt nem javasolnám mindenkinek, mivel túlságosan erősíti amúgy is túlsúlyban lévő xenofóbiát, defetizmust, kisebbségi komplexust, összesküvés-elméleteket.

jarjar1 2008.02.06. 07:36:21

Wassnak zseniális könyvei vannak. Ilyen ostobaságokat, mint ami a cikkben van, csak a végletesen elfogult, szdsz-es gyülelet-szótárból dolgozó csahosok írnak. Ajánlom, hogy olvasson el az életében egy Wass Albert könyvet, akkor talán több alapja lesz a kritikának.

Rá Dios 2008.02.06. 07:43:56

jajalj:

"...szdsz-es gyülelet-szótárból dolgozó csahosok..."

Látod, ez az ami elkeserít, ez ugyanis nem érv, hanem ítélet. Ez nem Wass-specifikus...
Persze, tudom én, a stílus meg az ember gyakran ugyanaz :-)

eibmurb 2008.02.06. 08:01:10

Újra egy blog, amivel bele lehet rúgni a másikba. Újra egy blog amivel a baloldali bloggerek megmutathatják majd szellemi fölényüket és lehülyézhetik a nemzeti érzelmű tudatlanokat. Ha a kedves bloggazda egyik vezérfonala Wass Albertről, hogy: "... kapitalista író volt. Méghozzá abból a fajtából, aki jól átgondolta, hogy gazdaságpolitikailag melyik oldalt tudja támogatni" - akkor én meghajlok hatalmas tudása alatt, de köszönöm inkább megmaradok olyan gyökérnek aki sírva tudja olvasni az Elvész a nyom-ot, a Funtineli boszorkányt emberi történeteit.

Főmester 2008.02.06. 08:05:56

Épp ezért nehéz a Wass-hívőkkel vitatkozni: ők ugyanis nem érvelnek, hanem kijelentik, hogy akinek nem tetszenek Wass könyvei, az magyarellenes, idegenbarát, szemétliberális stb.

Szerintem a Wass-körüli kultusz alapja, hogy hozzátartozik az ellenzékiség fílingjéhez. Semmi baj nincs azzal, hogy bőséggel vannak olvasói. Miért is lenne? Az esztétikum és a népszerűség nem egy kategória. Viszont az már nagyobb gond, szerintem, hogy hívei amint ellenvéleménnyel találkoznak, egyből vagdalkozni és utálkozni kezdenek.

Rá Dios 2008.02.06. 08:08:25

eibmurb:

Nem olyan rossz a gyökér-lét. Földközeli.

"...baloldali bloggerek megmutathatják majd szellemi fölényüket..."
Minek előre félni a jövőtől? :-)

elvisprézli 2008.02.06. 08:11:53

Viszonylag érdekes értekezésbe egyszer csak jön egy jarjar1.Szomorú és alpári.Tanulhatna Wass Albertől,bár most én is egy kicsit demagóg voltam.Bocsánat.

Zoltán 2008.02.06. 08:13:10

eibmurb, félelmetesen egyszerű vagy. Vagyok olyan magyar mint a "jobb" pedig csak egykönyvét olvastam. Na az is épp elég volt. Szerintem szar.

Morzsi 2008.02.06. 08:17:58

Ahogy Wass írói minőségének nincs köze ahhoz, hogy milyen politikai nézetet vallott, Wassnak a kapitalizmusról vallott nézeteinek sincs ahhoz, hogy mit kéne most csinálni Mo.-n. A politikai cselekvés nem elméleti alapvetésű, hanem értékrenden alapuló gyakorlati tevékenység a közjó szolgálatában. Lehet, hogy a "bal" túlságosan kevéssé szolgálja most a közjót. Ha a bal végletesen jobboldali politikát folytat, a jobbnak akkor is jobbra kell tőle mennie? Vagy miről beszélünk? Amúgy ha a vizitdíj és az egyetem tekintetében cél az öngondoskodás, a 65 éven felüli nyugdíjasok miért utaznak ingyen? Célok és lehetőségek alapos végiggondolása után bölcsen kell dönteni, nem a másik oldalt izélgetni, hogy megfelel-e azoknak az elméleti elvárásoknak, amelyeket a mi oldalunk az ő oldalára nézve követendőnek tart.

Ringlósztár 2008.02.06. 08:30:09

Annyira pontos képet festenek ezek a hozzászólások a mai magyar valóságról.
Még nem olvastam semmit Wass Alberttől, de - valószínűleg - nem is fogok, mégpedig a jarjar1 és eibmurb színvonalú rajongók gondolattalansága miatt: feltételezem, hogy csak az tudja Wass műveit értékelni, aki ilyen egyszerű.
És ezért van, hogy hányingert kapok a szoclib maffiától, de a másik oldal táborába tartozónak lenni szemmel láthatólag agyhalálhoz közeli állapot, mert minden ellenérvet azzal lesöpörni, hogy csak az mondhat ilyet, aki része a szoclib-amerikai-cionista tengelynek, nem demokrata magatartás.
Kövezzetek meg, de szerintem is közelebb van a KDNP és FIDESZ program és demagógia Kádáréhoz, mint ahhoz a viszonyokhoz, amire 1990-ben számítottunk!

Rá Dios 2008.02.06. 08:30:43

Zenésznek:

nem az írón nyammogunk ám, hanem saját magunkon! :-)

zenész 2008.02.06. 08:32:50

"Kövezzetek meg, de szerintem is közelebb van a KDNP és FIDESZ program és demagógia Kádáréhoz, mint ahhoz a viszonyokhoz, amire 1990-ben számítottunk! "

És elhagzott az igazság!!

hellisfitar 2008.02.06. 08:40:55

"Épp ezért nehéz a Wass-hívőkkel vitatkozni: ők ugyanis nem érvelnek, hanem kijelentik, hogy akinek nem tetszenek Wass könyvei, az magyarellenes, idegenbarát, szemétliberális stb."

"miért kel egy faszkalap írón ennyit nyammogni???? olavssátok, ha akarjátok, de elég gyengus."

Még jó, hogy a "túloldal" az érvekkel bombáz. :)))

Ugyanazt látom, amit a Wass ellen felszólalók szajkóznak: szerintük Wasst csak azért olvasnak, mert az trendi (oppárdon) jobbos, magyaros dolog, miközben ők maguk az író munkásságának és műveinek minimális ismerete nélkül leszarozzák, jobb (bal? :D ) esetben csak gyengének tartják.
Szeretem az efféle érveket: "Egyébként sok WA-olvasó tényleg azt szereti benne, amit sokkal magasabb színvonalon megtalálna Mikszáthnál, Móricznál, Karácsony Benőnél - csak éppen ezektől még nem olvastak semmit.." Jaj, emberek, ez nem érv, ez ostoba általánosítás. Szerintem ti azt nem szeretitek Wassban, amit lehet sokkal magasabb színvonalon megkaptok Mikszáthnál, Móricznál, de nincs összevetési alapotok, mert Wass könyveit undorral lökitek félre, kezetekbe nem veszitek (ez az én általánosításom! Ha tiltakoztok, magatok ellen tiltakoztok! :D )...
Nem Wass Alberttel van bajotok, hanem a befogadóival. Csak akkor nem kell hőbörögni, ha azoknak meg a nem-befogadókkal van ugyanígy bajuk.

eibmurb 2008.02.06. 08:46:24

Így van jól mondjátok ... egyszerű vagyok. Félelmetesen egyszerű. Az élet olyan, hogy egy népmese erkölcsi szintjén le lehetne élni békében, emberségben és tisztességben.
Pont ez a négy dolog kezd nagyon hiányozni az országból. A Béke, az Erkölcs, az Emberség és a Tisztesség.
Aki nem is keresi ezeket, azokért csak imádkozni tudok, aki viszont keresi, az Wass Albertben megtalálja.
Áldás békesség.

dr. Erika Zangolna 2008.02.06. 08:55:03

WA az ideológiai hovatartozás kifejezésének kelléke. Törzsi szimbólum, harci dísz, kitűző, nyakba akasztott tábla, karszalag, rántotthúsos matrica.

Láttam olyan pógárikörös "értelmiségi" lakását, ahol a bajárati ajtóval szemben voltak díszrendbe állítva a WA könyvek, és erről áradozott fennakadt szemekkel a tulaj. Más könyv a lakásban nem nagyon volt, talán 1980-ból származó Jugoszlávia útikalauz, meg egy szakácskönyv.

WA olvasását sajnos nem lehet ettől az ideológiai szimbólumtól különválasztva kivitelezni. Legalábbis addig, amíg le nem cseng ez a pógári trend. Felszállsz a buszra egy Mikszáthtal - a nép konstatálja, hogy mit olvasol és kész. Felszállsz egy WA-tel, és mindenki tudja rólad, hogy hova szavazol, és hogy hova tartozol.

A mai politika identitást árul identitást vesztett embereknek, ebből él. Ez a fő termék, ahogy a metálos megveszi a szögekkel kivert műbőrdzsekit, vagy a repper a trottyos gatyát, a bölcsész a tarisznyát, az önkifejezésre vágyó pógár is megveszi az identitását, legyen az pörge kalap, kokárda, harcsabajusz vagy WA-kötet.

niklas 2008.02.06. 08:56:36

Rá Dios!

A "W" onnan, hogy a család a XVIII. században grófi címet kapott, és Bécsben meg kellett jelenni az udvarban. A megjelenőket bejelentették, és az ős nem akarta, hogy a "V"-t németesen f-nek ejtve jelentsék be a nevét.

A konzervativizmus a XIX. sz elejének ideológiája, a francia forradalom és az angol (első) ipari forradalom ellenhatásaként jött létre, és egyfajta "földesúri" gondoskodás iránti igényt is megfogalmazott. A konzervatívizmus tehát kapitalizmusellenes volt a kezdetekkor.

ajani 2008.02.06. 08:57:17

Szerintem a beidézett WA időzet pont azt bizonyítja, hogy igenis minőségi gondolatokkal vannaka tele a WA könyvek. Vannak jobban és gyengében sikerült könyvei, mint minden írónak. Azt viszont, ami az utóbbi időben zajlik körülötte biztosan nem érdemelte meg és a kritikusai elsősorban a rajongóit próbálják kritizálni és nem a könyveket.
Személy szerint nekem a Sorstalanság egy cseppet sem tetszett, például, szerintem nem jó könyv, mégse jutna eszembe blogot nyitni arról, hogy aki olvassa csak azért olvassa és szereti, mert zsidóbarát. Pont ennyire nevetséges szerintem ez a blogbejegyzés is (kérem kíméljetek a két író egy lapon való emlegetésének bármiféle kritikájától - irományokról van szó, nem emberekről)
"Végre tárgyi bizonyítékra lelt az a feltevés, miszerint az ember csak azt fogadja be, amit akar, olvasson, hallgasson, nézzen akármit. A bizonyíték a következő volna" - ez az általános és tudományosságba forgatott bevezető meg egyszerűen nevetséges.

Főmester 2008.02.06. 08:57:37

Helisfitar:

Képzeld, több könyvet olvastam Wassnak. Ezzel együtt tartom gyenge írónak. Legalábbis nem annyira jelentősnek, mint amekkora kultusza van. Ezzel együtt továbbra is állítom: semmi gond nincs azzal, hogy vannak olvasói. A gond azzal van, hogy az olvasói gyakran gondolkodás nélkül nekiugranak annak, aki rosszat mond a kedvencükről. Ráadásul általánosítanak: mint ahogy te is, amikor azt mondod, hogy nyilván azért a rossz vélemény, mert nem olvastam. Hát tévedsz. Olvastam. Többet is. Gyengének tartottam. Pedig nem vagyok balos, nem vagyok idegenszívű és nem vagyok nemzetellenes. Nos, akkor hova tudsz beskatulyázni?

Rá Dios 2008.02.06. 09:00:06

"A mai politika identitást árul identitást vesztett embereknek"

Igen. És visszaél azok egyszerű lelkével, mert megnyugvást és biztonságot ad. Ha csak hamisat is.
Amúgy meg "áldás, békesség" a nem gondolkodőknak. A többiek meg - előbb? utóbb? - majd igazodnak, vagy...
Innentől félelmetesen ismerős. Jövőnk a múlt.
Szép napot mindenkinek!

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2008.02.06. 09:15:43

én egy könyvébe olvastam bele, amit a kezembe nyomtak, hát az gyomorfogatóan soviniszta és xenofób volt, igaz, elrettentésül nyomta a kezembe, aki (apám, vonalas balos ember). pedig biztos vannak jó könyvei, általam tisztelt és szeretett emberek olvassák és szeretik, de annyira rossz volt az első benyomás, hogy nincs kedvem esélyt adni neki. főleg hogy annyi minden más olvasnivaló is van.

sztrelnyikov 2008.02.06. 09:16:16

Kertész Imre se azért szar, mert zsidó, hanem mert nem tud írni.

Na de ebből politikát csinálni és elkezdeni vádaskodni, hogy akinek tetszik Wass Albert az hülye, akinek meg tetszik Kertész Imre az cionista terrorista.... Ez mekkora ökörség!

Nekem egyik sem tetszik, de ezért nem az olvasóikat utálom.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.06. 09:18:41

Wass Albert íróként lehetett zseni, politikai nézeteire való tekintet nélkül.

Befogadni pedig tényleg azt lehet, amit be akar fogadni az ember. Nem kötelező olvasni, nézni, hallgatni azt, amit nem akarunk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.06. 09:19:02

"Wassnak zseniális könyvei vannak. Ilyen ostobaságokat, mint ami a cikkben van, csak a végletesen elfogult, szdsz-es gyülelet-szótárból dolgozó csahosok írnak. Ajánlom, hogy olvasson el az életében egy Wass Albert könyvet, akkor talán több alapja lesz a kritikának."

No. Én olvastam tőle egy könyvet jópár éve, amikor még nem is ismertem, a jobbos kultusza még csak kialakulóban volt, erről is csak később hallottam, szóval abszolút előitéletmentesen álltam hozzá, egy erdélyi író, akit egy barátom ajánlott, ennyit tudtam róla (a barát persze jobbos volt, de akkor - 2002 előtt - még ez se volt téma közöttünk).

Alig tudtam végigrágni magam rajta, pedig nagyon magas a toleranciaszintem a könyvekkel szemben. A címére már nem emlékszem, de ilyen pocsék könyvet még nem nagyon olvastam. Irodalmilag is rettentő gyengén muzsikált, ráadásul az egész sztori egy nagy történelemferdítő, gyűlölködő ömlengés volt. Szörnyű. Kialakult bennem egy kép az íróról, aztán utánanéztem, hogy ki is ez (később meg már a csapból is ő folyt), és amit megtudtam róla, az teljesen megfelelt a bennem kialakult képnek.

Mondták mások is, hogy olvassam el a funtinelli boszorkányt, mert az nagyon jó, és semmi politika nincs benne. Talán egyszer ráveszem magam. De ahhoz nagyon rá kell érnem, mert kevés időm van olvasni, és annyi (tényleg) jó könyv van.

Wave 2008.02.06. 09:24:58

hellisfitar, márpedig én konkrétan láttam, ahogy egy fél kolesz csajain végighullámzott a WA-rajongás, úgy hogy előtte életükben max a Danielle Steel meg valami Coelho... És hirtelen azt érezték, hogy ez a WA kicsit az ő falujukról is szól. Jé. Ez nem baj, a Harry Potterben sem láttam soha azt a nagy eredetiséget, inkább jo pillanatban jól rakosgat össze ősrégi sémákat, forgat vissza pár éve elfelejtett toposzokat.

sprenczl 2008.02.06. 09:25:29

A meséi nagyon jók, ünnepelhetnénk mint meseírót, de nem tesszük. Funtinelli boszi szintén jó, az Elvásik a veres csillag minimum olyan szórakoztató, mint Rejtő Jenő legjobbjai, csak szomorú erdélyi környezetben. Ennek ellenére többen egyszerűen leszarozzák. Mások meg nem hallgatnak róla szívesen kritikát. Ez a baj. Ja, amúgy van pár könyvem tőle és olvastam Mikszáthot is, őt szintén szeretem. Valószínűleg ő sem az irodalom csúcsa, csakúgy mint más sem!

nepolitizálj-olvass 2008.02.06. 09:29:05

Ideológiát, bármilyen könyvből megfelelően kiválasztott részletekkel alá lehet támasztani.
Ott kezdődik a probléma, hogy ezt számos politikus meg is teszi, mert jól tudja, az emberek nem az igazságot akarják hallani, a szövegkörnyezetre senki sem kíváncsi. (Akkor értelmezni kellene, amitől elszoktunk, meg a döntés felelőssége is a mienk lenne.)

Amíg birkák(átlag) követik a farkasokat(átlag politikus), ez így is marad.
Hagyjuk, hogy gondolkodjanak helyettünk, sutba dobva emberséget, önvalót, lehetőséget.
10 millió Pató Pál országa ez.

Az olvasást kikapcsolódásnak tartom. Szórakoztat, leköt.
Hidegen hagy, más mit olvas, mert az meg nem.
Wass írásait személy szerint kedvelem, de a rajongók nagy részét ostobának tartom a fent említett okok miatt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.06. 09:33:47

Novi bácsi! Alapjáraton egyetértek de veled, de azért egy kis javítás:

"Járjunk lovon attilában?"

A ruhadarab az atilla. Az Attila meg egy név. Bár az is igaz, a nevet is írták régen Atillának, de a mai, elfogadott verzió a két t, egy l.

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.02.06. 09:36:24

A gondprobléma ott kezdődik, hogy van egy csapatnyi ember, akik elhiszik, hogy nemzetiebbek a többieknél. Egy ismerősöm mindig azt mondja: mér, hát Angliában divat a zászlót viselni, akkor itthon mérne? Attól lesz valaki magyar, hogy Wass Alberttel meg magyar zászlóval van kitapétázva a lakása?
Wass Albert egyébként nem rossz, én csak 3at olvastam tőle, nekem tetszett. De nem azért népszerű, mert erdélyi vagy mert nemzeti, hanem mert fasisztának szokták bélyegezni, nem tudom, helyesen-e, és erre harapnak a turbómagyarok. :)))

Novi bácsi 2008.02.06. 09:39:35

Ott a pont Fedor - bocsi... Kicsit dühös lettem. Pedig nem szabadna. Én kérek elnézést, amiért elragadtattam magam. Ráadásul ilyen buta képzavarral. Mindegy.

Amúgy ezzel:

nepolitizálj-olvass 2008.02.06. 09:29:05

tökéletesen egyet értek.

Szép napot Mindenkinek.

sanmarco73 2008.02.06. 09:39:58

Wass Albert (honnan a dupla"W"?)

Grófi család, 18. sz., Habsburg birodalom. Megy Vass gróf Bécsbe. Az ajtónálló bejelenti, hogy meggyütt GRAF VASS (ejtsd gráf fássz).

Magyari urak meg teleszájjal röhögnek minden alkalommal. Ettől kezdve a W logikus.

Tomiko 2008.02.06. 09:43:02

Novi bácsi végre megmondta a frankót helyettem is!!! Köszönöm!!!

Novi bácsi 2008.02.06. 09:46:44

"sanmarco73 2008.02.06. 09:39:58 Wass Albert (honnan a dupla"W"?)

Grófi család, 18. sz., Habsburg birodalom. Megy Vass gróf Bécsbe. Az ajtónálló bejelenti, hogy meggyütt GRAF VASS (ejtsd gráf fássz).

Magyari urak meg teleszájjal röhögnek minden alkalommal. Ettől kezdve a W logikus."

Akkor ez a múltkor a TV-ben hallott német fogolytáboros sztori az "urban legend"?

Mondjuk kit érdekel. Mindenesetre sokat elárul AZ emberről (magára Wass-ra gondolok), ha képes EZÉRT megváltoztatni az évszázados családnevét... (Merthogy állítólag Ő volt, és nem egy őse...) Nem az a "Fásszá" ellenálló, aki csakazértse dafke?!

Mindig is tudtam, hogy a legtöbb író a kisebbségi komlexusát kompenzálja a "kinyilatkoztatásaival"...

Valszeg én is. :)

ó, igen, igen! 2008.02.06. 09:50:54

Ez az! Ponyva! Ne olvassuk! Még megfertőzne valami klerikálfasiszta reakciósság, pfujjj!

Igaza van a megmondóembernek! Csa megfeküdné a gyomromat, pedig az a sör-virslitől amúgy is fáj!

Nekünk teljesen megfelel az Új Magyarország c. roppant színvonalas kiadvány, ezúton is köszönjük a Drága Miniszterelnök Úrnak!

Izé 2008.02.06. 09:54:43

wikipédia
"Fiai közül Wass Huba jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben. Dandártábornoki rangot ért el, és részt vett egyebek között az 1991-es Sivatagi vihar hadművelet harcászati terveinek kidolgozásában."

Ah....

Leonard Zelig 2008.02.06. 09:58:29

Számos olyan magyar ember van, aki a
kulturális
szót rövid második u-val írja.

Kovács Kata 2008.02.06. 10:01:42

Én szeretem Wass Albertet. Pedig nem vagyok sem jobbos, sem balos...
Amikor először olvastam tőle, fogalmam sem volt, ki ő, csak ajánlották nekem a Tizenhárom almafát...és egyszerűen megtetszett...azóta olvasom a műveit....
és mellette olvasok Mikszáthot és Móriczot is....
A mocskolódást meg hagyjuk abba...undorító, hogy állandóan politikán kell veszekedni...már nagyon unalmas....

Ringlósztár 2008.02.06. 10:03:51

Szerintem (és ez a felütés a megfelelő, mert én csak a saját véleményemet képviselem, nem az egyetlen áldásosbékességesnemzetit, ami minden Árpáddal a Kárpátok bércei között az árvalányhajas magyar alföldre érkezett igazmagyarra érvényes) "sztrelnyikov 2008.02.06. 09:16:16"-nak van igaza.
Kertésztől magam sem vagyok elájulva, de bennem lehet a hiba, bár szeretett íróim közül Heller zsidó, Jan Smíd és Vonnegut biztos nem :).
Egy mű vagy tetszik, vagy nem, az alkotója nemétől, színétől és vallásától függetlenül.
Jujj, ez már maga a liberalizmus?

P 2008.02.06. 10:06:56

Üdv!
Ajánlom mindenki figyelmébe az "Adjátok vissza a hegyeimet!" c. filmet. Talán tájékozódni kéne mielőtt bki bélyegez... Elég megdöbbentő!

Ringlósztár 2008.02.06. 10:07:11

Off.
Mindig megeszem az index cselét és mozdulok a főoldalra kitett témákra.
Fel kellene már nőnöm!

Izé 2008.02.06. 10:10:26

"Ajánlom mindenki figyelmébe az "Adjátok vissza a hegyeimet!" c. filmet. Talán tájékozódni kéne mielőtt bki bélyegez... Elég megdöbbentő!"

És ha megdöbbentő a sorsa, akkor ettől irodalmilag jobbak lesznek a könyvei...?
---------------------

Ringló : Jan Smíd??? Életem ártatlan örömei? :)))

IIsten 2008.02.06. 10:20:00

"Volt egy kritikus azonban aki igenis kimondta, hogy ne emeljünk már egy olyan művet piedesztálra, amely pusztán annyi, hogy hazafias (vagy ilyen célokra használható), de egyébként meg fércmű."

ez nagyon igaz. csak sokan elfelejtik a másik oldalt, konkrétan: nehogy már azért éltessünk valamit, mert az liberális, haladó szellemű(nek mondott)- vagy ilyen célra felhasználható

MAti 2008.02.06. 10:22:00

Én elsősorban a nyelvezete miatt szeretem Wass Albert könyveit... de ha azt mondjátok, ezzel kisebbségbe szorultam, elhiszem. :)

Aham 2008.02.06. 10:22:06

"ez nagyon igaz. csak sokan elfelejtik a másik oldalt, konkrétan: nehogy már azért éltessünk valamit, mert az liberális, haladó szellemű(nek mondott)- vagy ilyen célra felhasználható"

Mondanál erre egy példát?

josefk 2008.02.06. 10:23:14

"Ajánlom mindenki figyelmébe az "Adjátok vissza a hegyeimet!" c. filmet. Talán tájékozódni kéne mielőtt bki bélyegez... Elég megdöbbentő!"


Zsák a foltját. Koltay filmjei kb olyan szinten vannak, mint Wass könyvei. Nálam nem ütik meg a mércét.

Rá Dios 2008.02.06. 10:23:22

IIsten:
Mondj példát, hátha igazad van. Ha nem mondasz, nincs igazad sem .-)

moralisa 2008.02.06. 10:29:08

Az olvasatlanságos utalás tetszett, saját ismerősi körben végzett "kutat ásaim" is alátámasztják.
Azoknak, akik amúgy szoktak olvasni, de különböző okokból nem akarnak Wasst, de nem is akarják olvasatlanul fikázni vagy dicsőíteni, a figyelmébe ajánlom Ágoston Vilmos A kisjátított tér című könyvét, az interneten is elérhető. Ő mindent elolvasott tőle, és nagyon sok szempontból veti górcső alá. előrebocsátom, hogy az alapvető hozzáállása antinacionalista, tehát a ma errefelé igencsak népszerű agresszív nacionalizmus híveinek aligha fog tetszeni.

Kjeno 2008.02.06. 10:34:16

"kedves"cikk írója. nevezheted WA-t nemzetinek,én szerintem csak egyszerűen és tisztán magyar...és ez van akinek fáj. aki még nem élt kisebbségi sorban,az nehezen értheti meg őt...de van akinek sikerül,és onnantól a regényeit is másképp éli meg. javaslom kezdetnek a könnyedebb és nagyon humoros "elvásik a vörös csillag" regényét,amit nevetve-zokogva olvas el az ember,aztán jöhet a többi.

Rá Dios 2008.02.06. 10:36:06

moralisa, köszönöm a tippet, már el is mentettem. 202 oldal okosság :-)

Aham 2008.02.06. 10:38:10

"nevezheted WA-t nemzetinek,én szerintem csak egyszerűen és tisztán magyar...és ez van akinek fáj."

Miért, pl. Mikszáth nem magyar? Ha igen, akkor az miért nem "fáj" másoknak?

Sea-you 2008.02.06. 10:39:50

Oszinten szolva leszarom, hogy ki milyen ironak tartja Wasst, oszinten szolva leszarom ki mire hasznalja fel. Egyszeruen csak tetszik ahogy irt, a kulonleges stilusa, a mas emberek megertesenek kepssege, az, hogy harom tomondatban kepes leirni ugy a tajat, hogy szinte mar ott is vagyok. Wass szerintem igenis jo iro, ugyanakkor elfogadom azt is, ha valakinek nem tetszik.

Szólj hozzá! 2008.02.06. 10:40:12

Milyen jópofa is, hogy Wass Albertet még akkor is fognak olvasni, amikor az itt (is) hivatalból fanyalgókra már senki nem emlékszik.
Esetleg elfogultság nélkül egy-két leíró részletet el is olvashatna néhány, magát a magas kultúrához soroló polgártárs és összevethetné néhány kortárs stílusával: esetleg kiderülne számukra is, hogy léteznek többszörösen bővített mondatok is, nem csak alany+állítmány.

Rá Dios 2008.02.06. 10:41:44

Szólj hozzá:

MI VAAAN ??

Epokit 2008.02.06. 11:17:01

Én csak a Valaki tévedett című novelláskötetét olvastam, épp azért, mert "csak" novellák, és rövidek. Kezdettől utáltam bennük, hogy mindegyikben meghal valaki, és mindegyik szomorú. Biztosan az én hibám is, meg persze talán mind utáljuk a rossz híreket, de háborús sztorikkal meg trianonos ide-odacsatolásokkal (elkezdtem az Adjátok vissza a hegyeimet is) nem azért nem lehet engem lekötni, mert a téma nem érdekel, hanem mert nem szeretek sokáig szomorú lenni. És főleg aztán ebből aktuálpolitikát katyvaszolni, mert hát, nem törikönyv ez, csak regény, még ha igaz is jobbára.
Az, hogy mitől nemzeti, nem tudom tetten érni. A szovjet felszabadítók általában orosz-ukrán-kaukázusi vadállatokként jelennek meg, a németek egy fokkal úriemberebbek, az egyik sztoriban meg az amerikai tiszt játssza az ügyeletes hülyét, mert egy szándékosan mindent félrefordító tolmácsra hallgat.
Ha ebben az a nemzeti, hogy minket hányszor megaláztak 1918 óta, hát akkor leszarom. Aki meg aktuálpolitikát csinál belőle, azt kiröhögöm. Ugyanúgy azt is, aki kijelenti, hogy Wass Albert ilyen vagy olyan író. Azt hiszem, a puszta művészi megítélés még semmit nem tett jóvá vagy rosszá, sem erkölcsi, sem irodalmi értelemben.
Senki ne keressen benne politikát, de elsősorban Nobel-díjas írónk könyvére, a Sorstalanságra gondolok. Apám, aki magyar-történelem szakos tanerő, azt mondta, hogy korábban olvasta már (először 1975-ben adták ki), és a legkevésbé sem fogta meg, semmilyen értelemben. Ez persze nem perdöntő, de sokat elmond, mert hát K. I. könyvét már évekkel korábban kapni lehetett, de nem vette senki, pedig már akkor Nobel-díjas volt, igaz, csak később nyilvánították annak, ugye. Csak épp senki nem talált benne semmit. A film megvan, megnéztem vagy háromszor, de szintén semmi. Egy kívülről kicsi, belülről nagy történet számomra, amit nem tudok átélni, mert rosszul írták meg. Wass Albertet át tudtam élni, ezért is lett elegem belőle, mert nem vágytam több szomorúságra. Hogy jól ír-e? Mittudomén. És ha már ezt sem tudom, hát még egy kérdés: az erkölcsi vagy az esztétikai jó a magasabbrendű?

Dr. No 2008.02.06. 11:27:54

De hova lett a jobboldali keblekből Márai?

csabi 2008.02.06. 11:41:32

Olvassatok Mika Valtarit

Rá Dios 2008.02.06. 11:49:14

re Márai: csonkig égett, odalett.

re Mika Valtari: Még megvárom, míg passuth Lászlót is javasolja valaki...:-)

Gbr 2008.02.06. 11:58:10

Én nem olvastam egy sort se Wasstól.
Igaz, Kertésztől se.
Márait próbáltam, de nem kötött le.
Ez van.

Kisa 2008.02.06. 13:19:37

Hát, legnagyobb sajnálatomra én WA verseivel találkoztam először. És azok után már nem volt kedvem a regényeit olvasni. Mert azok a versek bizony giccsesen ömlengők, azoknál még N. Lehnau is jobbakat írt kis hazánkról, pedig ő szinte nem is járt errefelé.
Úgyhogy WA-t meghagyom azoknak, akiknek az ilyesfajta nyálas gejles siránkozás bejön. Engem deprimált.

eibmurb 2008.02.06. 15:11:09

Na akkor most beszéljen a statisztika:
a hozzászólások 70 %-a szerint Wass Albert olvashatatlan, aki olvassa az magát minősíti, 15 % szerint Wass Albert értéket közvetít, 15 % ambivalens a bejegyzés iránt, de azért hozzászólt.

eibmurb 2008.02.06. 18:21:01

Kedves d.z. ha jól emlékszem egy hozzászóló volt aki elővette ellened az "szdsz kártyát". Nagyon helytelenül tette.

Igazából az eredmény és hozzászólások elkeserítőek és így a Te zárszavad is. "Az olvasóközönséggel van a baj." Velős megejegyzés ... ha valakit megbántottam a két hozzászólásommal attól elnézést kérek.
Nem tehetek róla, lehet hogy tényleg velem van a baj, hogy úgy érzem hozzám is szól Wass Albert, meghallom amit mond
... és igen szörnyű, tényleg a múlt jut róla eszembe, a Nagyapám, a Dédszüleim, az amiket Tőlük hallottam, amire tanítottak,
... és igen szörnyű, tényleg az jut róla az eszembe, hogy milyen szép tud lenni egy erdő, egy patak vagy egy hegy,
... és igen, szörnyű az jut róla eszembe, hogy van még igaz barátság ebben az embertelen, kietlen világban,
... és a legnagyobb borzalom, tényleg az jut róla eszembe hogy van Isten és hittel élek a szívemben ... egyszerűen.

Áldás békesség!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.02.06. 19:09:39

Istenem, mégegyszer nem akartam véget nem érő vitákat nyitni itt, főleg mivel én inkább csak a véleményemet szeretném előadni, és az meg vagy tetszik valakinek, vagy nem.
Az ami, fenn, bejegyzés címszó alatt fut, nem Wass Albertről szól. Csak idéztem tőle, hogy megmutassam mennyire visszás a magyar társadalom. Előző kommentemet kimoderálom, mert fáradtan értem haza, s jobbra nem tellett. Bocsánat. Egyszerűen felkúrt, hogy már megint írhat az ember akármit, nem azt látják, ami, hanem rögtön egy szdszes, neoliberális agyhalott torzszülöttjét. Én is olvasok W. A. -t, ismerőseim is, azt amit elébb írtál teljes mértékben magaménak érzem szintén. Az Istenhitet nem feltétlenül, de ez már teljes mértékben magányügy, mint, ahogy ha vallásos volnék az se tartozna másra.
És bár durván sarkított volt az előző kommentem, és ez több volt, mint hiba, én személy szerint nem tudok közösséget vállalni olyan emberekkel , akik ennyit voltak képesek hozzátenni az itt folyó beszélgetésekhez, mint például teszem azt jarjar1. Gondolom te sem. Akit megsértettem fogadja egy hulla fáradt ember elnézését.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.07. 08:53:58

A szabadság vagy állami túlsúly kérdés létezik a baloldalon és a jobb oldalon is. Ma egy nemezetszocialista meg egy takony ideológával rendelkező párt küzd itt a kegyeinkért. Gyurcsány éppen azzal futott be, hogy egy újbaloldali programot tett le, ami teljesen korszerű módon arról beszél, hogy az állam szerepét a kompetenciák újraelosztásában kell keresgélni. Ez éppen errő szól. Ha nincsenek meg a szubjektív feltételei a szabadságnak, azaz alatvalók vagyunk és nem polgárok, akkor ki kell találni az átmenetet. A baj csak az, hogy a hallgatósága ebből egy árva kukkot sem ért. Ez a 6 év amolyan bolondkirály választásként fog landolni a történelemkönyvek lapjain. Ha Gyurcsány programja valóban elkezdődne, akkor erős oktatás tartalmi reform lenne (semmi nincs), erős civil önszerveződések lennének (nyirják a civileket, mint a répát), és erős munkahelyteremtési programok futnának(98%-os magabiztossággal mellélőnek a területre befektetett százmilliárdok).
süti beállítások módosítása