HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.02.08. 18:34 d.z.

Érték-alapú politika

1941. április 3.

    Főméltóságú Úr!

    Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.
    A gazemberek oldalára álltunk - mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.
    Nem tartottalak vissza.
    Bűnös vagyok.
                                                    Teleki Pál

    Főméltóságú Úr!
    Ha cselekedetem nem is sikerülne teljesen, és én még élnék, ezennel lemondok.
                                              Mély tisztelettel
                                                    Teleki Pál

Ez az a két levél, melyet Teleki Pál miniszterelnök küldött Horthy Miklós kormányzónak, mielőtt önmaga ellen fordította volna fegyverét.

Nem éppen egészséges dolog a két világháború közti időszakból hozni fel példát aktuálpolitikai jelenségekre, mivel ez a korszak máig megosztja a magyar társadalmat, jórészt
annak köszönhetően, hogy a magyar átlagpolgár képtelen egyszerre elítélni egy rendszer hibáit, s elismerni eredményeit. Értem mondjuk ez alatt a Numerus Clausus alapvető igazságtalanságait, vagy netán Klebelsberg Kunó oktatási fejlesztéseit.

Mindenesetre, a fent idézett jelenséget hívják érték-alapú politizálásnak. Akkor is, ha az ezután bekövetkezett esemény egy igen szélsőséges, és szomorú megnyilvánulása ennek.

Nos, többek közt, ez az ami hiányzik a mai magyar politikából, félre ne értsenek, nem az öngyilkosságok, hanem az értékek. Illetve 7
% erejéig van valamifajta képviseletük. Ennyi ugyanis az ún. kis pártok támogatottsága, összesen. Minden bizonnyal ők is csak azért válaszották a politika ezen rögös útját, mert így a csekély számú szavazóbázisukat meg tudják tartani. Kétség sem fér hozzá, hogy  gyökeresen változna az irányvonal, ha nagyobb lenne a támogatottságuk.
Ami a nagy pártokat illeti, őnáluk ez sosem létezett. Mind a Fidesz, mind az MSZP eladná a lelkét is  (amennyiben ez a fogalom létezik náluk) egy választási győzelemért. Ezt h
ívják populizmusnak.
Azt, hogy egy alapból liberális párt konzervat
ív-jobboldali lesz, majd amikor megszorítások következnek hirtelen elővillan a szociálisan érzékeny vonaluk is. Vagy, hogy az évtizedes "hagyományokkal" rendelkező Szocialista Párt, egy hirtelen fordulattal olyannyira kapitalista lesz, hogy azt már überelni se lehet.
Mindez pedig, azon egyszerű okból történik, hogy ez a "taktikázás" hozza a szavazatokat. A szavazatok meg, mint tudjuk a hatalmat.

És, hogy mi történik, ha egy országban kihalnak az értékek a politikából, és már csak egyedül a hatalom számít?
Következzék egy rövid, abszolúte szürreális jövőkép:

2008. március 9.
: A vizitd
íj, a kórházi napidíj, és a tandíj eltörléséről kiírt népszavazás mindhárom kérdésben eredményes és érvényes.

2008 március 10.: A Gyurcsány-kormány lemond, a parlament feloszlatja önmagát, és egyúttal felkéri a köztársasági elnököt, hogy mihamarabb döntsön az előrehozott parlamenti választás időpontjáról.

2008 április 27.
: A parlamenti választásokon elsöprő fölénnyel győz a Fiatal Demokraták Szövetsége. Háromnapos nemzeti ünnep veszi kezdetét.

2008 május 19.: Az újonnan ismertetett kormányprogram figyelmen k
ívül hagy bármiféle államháztartási válságot, mondván, hogy az egész az előző kormány agyszüleménye volt, és a "reform", mint olyan kizárólag abból a célból született, hogy kisemmizhessék a szavazókat.

2009 december 11.
: A szocialisták egy, az ország katasztrofális helyzetét bemutató tanulmányt hoznak nyilvánosságra. A kormánypárt mindent cáfol.

2010 szeptember 18.
: Napvilágot lát a II. Öszödi Beszéd, amin Orbán Viktor (trágár szavak használata mellett) beismeri a Fidesz frakciógyűlése előtt, hogy az elmúlt két évet a hatalmuk megszilárd
tása végett végig kellett hazudniuk, és mostmár csak abban reménykedhetnek, hogy sikerül a parlamenttel elfogadtatni egy minden eddiginél keményebb reformtervezetet, melynek segítségével újra növekvő pályára állítható a gazdaság...

...és a történet eképp folytatódik mindaddig, am
íg a BF-67346-os aszteroida sikeresen el nem pusztítja a Föld nevű bolygót.

Ez az egész magyar pártpolitikának nevezett szörnyszülött, olyasféleképp viselkedik, mint Orwell 1984-ében Eurázsia, Óceánia, és Keletázsia
.
Amikor a soha véget nem érő háborúban hirtelen helyet cserél az ellenség és a szövetséges, megkérdőjelezhetetlenné válik, hogy mindig eképp voltak a szerepek.
Hogy azelőtt mi volt az lényegtelen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr83331539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása