HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.02.13. 18:21 d.z.

Miért pont Másik Magyarország?

A következő cikk az oldal eddigi stílusával ellentétben nem kíván foglalkozni aktuálpolitikával, nem akarja feldogozni a friss híreket, és úgy egyáltalában véve célja mindössze annyi, hogy az író gondolatait sűrítve fejtse ki kis hazánk jelenjéről.
Szíveskedjenek ekképp olvasni.

Miért is Másik Magyarország lett az oldal címe? Gondolom elsősorban, mert jól hangzik. Amúgy meg:

A mai magyar társadalom helyzete igencsak sajátos. Az eszmék, gazdasági nézőpontok, s nagyritkán egyéni elképzelések olyan mértékben kavarodnak benne (és a fejekben szintúgy), hogy kategóriákba rendezni szinte lehetetlen. Itthon nemzeti-bolsevista-kereszténynek, vagy liberális-rendelvűnek lenni, ha nem is éppen természetes, de semmi esetre sem tekinthető kirívó jelenségnek.
Ez jórészt annak köszönhető, hogy az ún. fejlett országokban kialakult végletekig befolyásoló tömegkommunikáció, bár megszületett nálunk, mégsem vitte véghez célját. Azaz, annyira nem meghatározó tényező, hogy a maga modernkori demagógiájával békét teremtsen. Ez éppenséggel nem is baj. Hál’ Istennek a magyar olyasféle lény, aki gyűlöli, ha megmondják neki, hogy mit gondoljon. Márpedig mindenképp megmondják neki.
Ő meg emiatt mindinkább bezárkózik, s próbálja a lehető legjobban kicifrázni azt a gondolkodásmódot, ami alaphelyzetben a véleménye. Ezt a jelenséget hívják félműveltségnek, s igencsak veszélyes dolog, mivel az ilyesféle állampolgár olvasott ember lévén bár alá tudja támasztani nézőpontját, azt megkérdőjelezni eszébe sem jut.
A másik, hazánk jórészét kitevő társadalmi csoport az abszolúte műveletlen polgárok tömege.
Félreértés ne essék, nem azoké, akik a műveltséget meg sem engedhetik maguknak, hanem azoké, akiknek bár lehetőségük van kulturálódni, mégsem élnek vele. Ez a nagyobbik csoport.
Az iskola a fiataloktól nem követeli meg a széles látókört. Még egy egyetemet végzett mérnök is megengedheti magának, hogy egy szót se tudjon hozzászólni egy irodalmi társalgáshoz. És persze ez érvényes vica versa a bölcsészekre és a reáltudományokra.

A fent említett jelenségeknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a társadalmi életet tönkretegye a politika, a politikát meg a társadalmi kommunikáció hiánya. Torzszülött eszmék tömegbázisra lelnek, a populizmus felemészti az értékeket, a kapitalizmusból is csak azt veszi át a társadalom, amit nem kéne, az egyház szerepét átveszi a TV…

És még oldalakon keresztül sorolhatnánk a közhelyeket a modernkori társadalom mételyeire.
Egy lista mindenesetre nem fejezi ki azt, amit érez az ember.

És ha már egyáltalán érez valamiképp ezt látván, önkéntelenül elgondolkodik azon, hogy most végül is mi értékelhetőre lelhet a hazájában. Jöhetnek az okosak a dicső múlttal, de, mint ahogy egy ember életét is az határozza meg, ami éppen történik, úgy van ez az országgal is. A múlt mindössze biztos alap, ezen kívül meg csak az számít, ami van.
Az pedig nem túl dicső.

Így aztán az ember keres tovább, s arra jut, hogy kell lennie valaminek a fent említett sorscsapásokon kívül. Hogy, valahol távol a véget nem érő vitáktól, elrejtve ez az ország mégiscsak épít, alkot, él
Egy másik haza.
Az igazi talán.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr94337945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása