HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.02.28. 14:48 d.z.

Revizionizmus

11 nappal ezelőtt történt, hogy az albánok loptak maguknak egy hazát. Nem ez volt az első ilyen eset, nem is ez lesz az utolsó. Sajnos. Egyelőre úgyse olyan jelentős az ügy, a szerbek már belefáradtak abba, hogy minden hülyeségért háborúzzanak.
Kicsit azért nézzünk a dolgok mélyére magyar szemmel.
Ebből a szemszögből meg majd' 88 éve annak, hogy szanaszéjjel lopták az országunkat, nemzetközi megegyezéssel, teljes mértékben mellőzve mindenfajta önrendelkezési jogot, vagy nemzetiségi arányokat. Mindezt meg olyasféle népek követték el, akikkel jópárszáz évig békében éltünk egymás mellett, és ilyen lépésre semmi nem utalt.
Úgyhogy ami a szerbekkel történik, az nem éppen Trianon. Csak  a szokásos balkáni fröcsögés. Követik egymást az ideiglenes állapotok.
De!
Hogyha már hirtelen ilyen kurvafontos dolog lett ez az önrendelkezés, meg már amúgy is a padlón van kedves déli szomszédunk, nem kéne valahogy gyorsan kiíratni egy népszavazást Bácska visszacsatolásáról?  Nemzetiségi arány szempontjából abszolút meg lennénk, arról nem is beszélve, hogy azért lenne egy-két szerb aki most már inkább folytatná pályafutását magyar állampolgárként.

Aztán jön a mérleg másik oldala, hogy egy ilyen lépés erősen megbolygatná a XXI. századi Európa alapszabályát, hogy legfontosabb a béke a környező népekkel.
Valóban. Az jó dolog. Csak erősen megkérdőjelezhető, hogy beszélhetünk-e igazi békéről, ha az igazságtalanságon alapul.

"Igazságtalanság porában nem virágozhat béke."

És mint ahogy a Kárpát-Medencében is igencsak viszonylagosak, és átmenetiek voltak a békés időszakok ebben a 88 évben, ugyanígy nem várhatja majd el Európa egy jövőbeli modern Szerbiától, hogy normális külpolitikát folytasson.
Nem fog menni.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr87358139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2008.03.23. 10:10:02

Bármilyen sajnálatos is volt Trianon, azt tartsuk szem előtt, hogy a lecsatolt területek lakosságának többsége nem magyarnak vallotta magát. Ez persze nem von le semmit az eset súlyosságából, és mai szemmel nézve nem is európai megoldás, de akkoriban a nemzetállamok eszméje nagyságrendekkel nagyobb horderejű volt.

Ami Bácskát, vagy az elcsatolt területek bármelyikét illeti, rosszul tudod a nemzetiségi arányokat. Az elmúlt 88 évben sehol nem nőtt a magyarság létszámaránya, tehát az etnikai alapon való visszacsatolás még kevésbé indokolható.

Ennek fényében Koszovó etnikai alapon elszakadása ma még kevésbé eu-konform, mint 88 éve Trianon volt, de bizonyos nagyhatalmi érdekekkel egybevág, és tudjuk, hogy az erősebbik kutya b...ik.

Egyébként józanul nézve: aki már járt Koszovóban, az sejtheti, hogy hosszabb távon Szerbia csak jól járhat, ha megszabadul tőle.

dave_megmondja · http://davemegmondja.blogspot.com/ 2008.03.26. 21:55:56

nyelv-ész!

A trianoni diktátumot nem vezette józan ész (nemzetállamiság), kár is azt belagyarázni. Arról nem is beszélve, hogy az elcsatolt területek jelentős része színmagyar volt (vö.: Teleki Pál vörös térképe).

Őszintén szólva én nem vagyok a híve a nyelvi szarakodásnak, hogy itt ennyien így, ott meg annyian úgy beszéltek. Az elcsatolt részek kultúrálisan egyértelműen a magyarokhoz, illetve Erdélyben még a magyarországi svábsághoz kötődtek, ld. építészet, kézművesség, irodalom, de pl. közigazgatás, bíráskodás stb.

A cikkírónak azért nincs szerintem igaza, amikor országlopásról beszél, mert egy asszimilálatlan albán társadalomban nehezen viheő keresztül a szerb akarat. Ezzel szemben a történelmi Magyarországon a helyzet az volt, hogy - pl. Erdélyben - az 53% románság nagy része a társadalom legalsó rétegét jelentette, akik számára teljesen mindegy volt a kurzus (leszámítva néhány idiótát, akik bemagyarázták a primitív fejekbe, hogy az ott ősi román föld, erősítve ezzel az ellentétet).

Trianonban Magyarországot egyenesen kivégezték.

A szerbek pedig most megkapták Szerbiát, az albánok pedig Albániát.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.03.26. 22:03:40

Davenek nagyon igaza van Trianont illetően. Én amúgy azért is szeretem felhozni viszonylag gyakran a témát, mert zsigerből gyűlölöm az ilyen nemzeti Szent Teheneinket, azaz azokat a témákat, amikről értelmes közösségben nem merünk beszélni.
A másik, hogy Erdélyben szászok éltek.

dave_megmondja · http://davemegmondja.blogspot.com/ 2008.03.27. 08:03:13

valóban szászok, elnézést!
süti beállítások módosítása