HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.04.03. 00:04 d.z.

Kis társadalmi körkép I

A jobboldali szavazó


Régóta téma, sőt mostanra inkább elfogadott tény a társadalom egy adott rétegében, hogy a hazai politikai gondolkodásmód nem tükrözi az eredeti eszméket. Azaz a választópolgárok közt kevés az, aki úgy gondolkozik, mint aminek tartja magát. Hungaricum, vagy mi a fene. Kiforgatjuk az ideológiákat, s észre sem vesszük.
Ez a kis párrészes cikksorozat megpróbál lehetőséget nyújtani arra, hogy jól átnézzük a hazai viszonyokat. Az elején szeretném leszögezni (többet nem fogom), hogy én itt a környezetemből ismert egyének, illetve felmérések, szavazások, és kommentek alapján fogok felállítani képeket. Mindenki döntse el maga, hogy mi vonatkozik rá meg mi nem.

Minden valamirevaló ember először azt a réteget ostorozza, ahova maga is tartozni véli magát, ezért a sorozat bevezetéseként következzék a jobboldali szavazó.

A jobbos

Jobboldalinak lenni ma Magyarországon nem hit, konzervativizmus, de nem is nemzet kérdése, hanem egyszerűen a valahova tartozás vágyának megnyilvánulása. A jobboldalról kezdenek kihalni az igazi jobboldali értékeknek a tisztelete, ugyanakkor van más, ami összetartja a tábort. A nyílt ellenségkép. Ennek az ellenségképnek a túlzásba viteléből pedig születnek olyan paranormális jelenségek, amikhez legalább tíz éve jobbosnak kell lenned, hogy úgy gondold összeillik.

Elsődleges ellenségnek természetesen a kommunistákat tekintik. Ez idáig nagyon helyes, nekik bizony a kurvaanyjukat! A probléma csupán az, hogy időközbe elfelejtették, hogy miért is... Nem baj, az ember már csak feledékeny. Keressük csak meg honnan is ered ez az utálat!
Andrássy út hatvan? Ugyan... Minden diktatúrának megvoltak a hasonló intézményei, fáj, vagy sem, ezen túl kell lépni, mint ahogy a hatvan éve minden egyes nap felhozott holokauszton is.
Szemét oroszok jöttek, 'oszt lebombázták az országot? Valóban nagy szemétség volt, mi is megoldottuk volna a "felszabadítást" demokratikus módon elébb-utóbb. Ugyanakkor háború volt, mi is csináltunk csúnya dolgokat, jobb nem bolygatni az ilyesféle dolgokat...
Ötvenhat? Na, ez már indok volna, de politikai szempontból még ez sem állja meg a helyét.

Súgok: jó esetben az ember azért utálja ezt a rendszert, mert egy természetellenes posvány volt, ami hajlamos volt lehúzni az értelmest és a tehetségest az utolsó alkoholista kohómunkás szintjére. Tanult ember ilyesmiben nem tud élni. Továbbá gazdaságilag is tarthatatlan volt, mert senkinek nem fűződött érdeke ahhoz, hogy normális munkát végezzen. Örülök, hogy segíthettem.

Akkor meg hogy jön az, hogy ma a jobboldali retorikához tartozik a rengeteg fölösleges állami alkalmazott eltartása, továbbá a teljesen gazdaságtalan intézmények (nem eü., vagy oktatás) fenntartása, illetve ez a szolidaritásnak csúfolt valami elkövetése a társadalom értelmesebbik felének kárára?

Kedves Olvasó! Ebben a témában a Vezető után a legtájékozottabb egyén minden bizonnyal Isten maga, úgyhogy, ha eljön az idő, szíveskedjenek nála érdeklődni!

Következzék a második ellenség a liberalizmus, és, mint idetartozó valami: a Tőke.

Itt elsődlegesen nem az "igazi" liberalizmus az ellenség, hanem az ún. neoliberalizmus. A liberális eszmékre viszonylag gyakran szoktak hivatkozni jobbról, már csak azért is, mert a jogait azért mindenki tudja itthon. Csak disztingválni nem mindig sikerül, úgyhogy általában helyzetfüggővé válik, hogy most éppen pozitívan, vagy negatívan hivatkoznak-e a liberalizmusra.
Magát a neoliberalizmust meg lehet ám nyugodtan szidni, mert az is egy természetellenes baromság.
Csakhogy itthon a liberális (azaz kapitalista) gazdaságpolitikát egyedül a neoliberális politikai irányzatot magáénak valló párt támogatja. Ebből egy elég durva csavarral rögtön az következik, hogy a kapitalizmus az valami csúnya dolog.
Ja, hogy abban élünk? És még mi választottuk magunknak? Picsába…

Miben akar élni a jobbos?

Nem tudja. Mivel már így is elég sok, egymással semmilyen kapcsolatban nem álló dolog kavarog a fejében, nem képes eldönteni maga egyedül, hogy most akkor merre.

Itt lép be a képbe a Vezető. Aki felismeri a jobboldal elvárásait, és ezekből az elvárásokból megalkot egyfajta fantáziavilágot, ami bár gazdaságilag minden bizonnyal működőképtelen, de a szavazói teljes mértékben magukénak képesek azt vallani. Általában az ilyen "alternatív valóságokért" szokták a jobboldaliak a Vezetőt az egyetlen normális embernek titulálni a politikai elitből. Ez is növeli az összetartozást. Egy az Isten, egy a Haza.

Ha meg megválasztják, akkor ugye jön egy kis képzavar. Ugyanis nem hozhat olyan döntéseket, amik az ország gazdaságát veszélyeztetik, továbbá olyat sem, amivel jelentős mennyiségű szavazót veszthet, ezért aztán kénytelen nem éppen azt csinálni, amit ígért a kampányban.

Ez nem hazugság?
 
Nem. Az Öszödi Beszéd sem volt az, csak rosszul kommunikálták. A kommunikáció pedig olyasmi, amihez a Vezető kifejezetten jól ért. Pár nap és a jobboldali szavazónak el van magyarázva, hogy ő tulajdonképpen ezt akarta, s még örülnie is kell neki.

Ez nem demagógia?

De, ez az.

Merre is van az a jobb?

Jobboldaliság általában valamiféle hagyománytiszteletben, nemzettudatban, illetve a kapitalista gazdaságpolitika támogatásában merül ki. Meg úgy egyáltalában véve a természet törvényeinek tiszteletben tartásában, s emellett valamennyire (míg nem ellentétes a kapitalizmussal) az elesettek támogatása is bekerül a képbe, bár ez szinte mindenütt meg van.

Akkor most nálunk mi folyik?

Újból csak Istent tudom ajánlani tájékoztatásul, mert minden bizonnyal ez a helyzet az ő humorának eredménye.
Emellett, amit le lehet a dologból szűrni, hogy ez részben azért alakult ki, mert a közélet elég populista ahhoz, hogy a társadalmi elvárás alakítsa az ideológiákat, ne pedig az ideológiákat tegyék magukévá a társadalom adott rétegei.

Van ennek jövője?

Egyelőre nagyon úgy fest, hogy igen. Pontosabban, ha erre éppenséggel nincs is igény, de nincs letisztázva, hogy mire van. A szálak elég ügyesen vannak mozgatva ahhoz, hogy az értelmes jobboldali is betagozódjék a nyájba. Amíg nem alakul ki egy piacbarát jobboldali értelmiségi kör, amely meg kívánja törni az egyeduralmat, és amelyben valamekkora bizalma van a népnek, addig ez marad.
Azaz az ember hiába tanul, diplomázik, dolgozik, mint a gép, mégis a maga fene nagy jobboldaliságával nem azt támogatja, hogy mindenki másnak is érdeke legyen ekképp tenni, hanem a jól megszokott, meleg, biztonságos gulyáskommunizmus fenntartását.

Az meg úgyis megbukik, csak idő kérdése. Formailag már megbukott, csak a mentalitásból kell kiölni. Ez a nehezebbik fele a történetnek.

10 komment

Címkék: jobboldal jobbos gulyáskommunizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr52408819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.03. 15:49:50

Tök jó a poszt, csak az a bajom, hogy kicsit sok benne a sztereotipia. Persze az is igaz, hogy a dolgok is feketének meg fehérnek látszódnak idehaza a dolgok jelenlegi állása szerint. Úgyhogy nincs ezzel semmi bajom. Csak ezeket a dolgokat már sokszor, sok embertől hallottam.
Ellenben érdemes lenne megvizsgálni, hogy mondjuk a svédeknél, vagy Hollandiában, vagy a finneknél, meg a franciáknál hogyan is néz ki ez a jobbos dolog.
Nem véletlenül említettem protestáns országokat, plusz a franciákat egyébként.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.04. 08:56:30

Jó reggelt, jó szurkolást!

Visszaugrottam ide, ugyanis közben agyaltam még néhány dolgon.
Most magamból indulok ki. Jobboldalra szoktam szavazni, ezzel együtt nem gondolom magam úgymond jobbosnak. Mondjuk balosnak pláne nem. Ezért is agyrém ez a magyar skatulya-szisztéma. Tényleg agyrém.
A másik meg az, hogy attól mert jobbra nyomom, még nem olvasok mondjuk Wass Albertet, nem szoktam komcsizni és van egy csomó szadeszos barátom, akikkel kulturáltan elfogadjuk egymás véleményét.
Igaz, hogy a művészeti életben utazom, ahol aztán főleg nem létezik a fekete meg fehér skatulya.
Aztán attól mert jobbra nyomom, még símán hülyét kapok a kádéenpétől, meg a Mikolától, meg ilyenektől. Na mondjuk ettől még nem fogok az utódpárt bűvkörébe kerülni.
Konzervatív max. annyiban vagyok, hogy nem támogatom a homoszexuálisok házasságát, meg az örökbefogadást. Ezzel együtt vannak homokos ismerőseim, akikkel teljesen jól megvagyok és tiszteletben tartjuk egymás szexuális orientációját.
Azt hiszem, hogy sokkal liberálisabb vagyok a magukat ma liberálisnak tartóknál, hiszen én elfogadom a másféle értékrendet vallók véleményét is.
Nem szeretem az Árpád sávos zászlók használatát, de nem szeretem azt a hisztériát sem, ami vele kapcsolatban kialakult. Melleseleg a pápai gyerek legutóbb márc. 15-én is többek között ez előtt a zászló előtt adta elő a Müpában ünnepi semmitmondását.

Még sokminden eszembe jut, de ez mégsem az én blogom, hogy telenyomjam a gondolataimmal.

Na üdv, egy jobbos szavazó

ekkerjoz 2008.04.04. 21:53:27

Nem hiszem, hogy ellenségképet kellene a jobboldali mentalitáshoz definiálni. A jobboldali szavazó többnyire valamilyen érték védelmében voksol, nem a baloldal ellen. Ezért nyertek kétszer is liberálisok, emlékezzünk a negatív, depressziós kampányokra. Ha lett volna erős jobboldali jövőkép, kihangsúlyozva a tulajdon, a hit, és az ember sérthetetlen szentségét, kevesebben szavaztak volna szocikra. Ez a véleményem.

shenk 2008.04.05. 14:31:36

www.politicalcompass.org/test

Csak, hogy tisztában legyünk, hogy VALÓJÁBAN ki hova tartozik :) Érdekes, bár engem nem ért nagy meglepetés.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.05. 15:36:30

Ezt már egyszer megcsináltam, most meg megint...Az eredmény nagyjából ugyanaz

www.politicalcompass.org/printablegraph?ec=0.25&soc=-1.33

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.05. 15:54:32

Mondjuk a teszt szerintem annyiban irreális, hogy vannak bizonyos dolgok amikkel szemben toleráns vagyok, meg vannak olyanok amikkel szemben kurvára nem. Az én véleményem szerint egy fokkal az egyenlítő fölé kellett volna kerüljek rendpártiság tekintetében, bár én ezzel az eredménnyel is kiegyezek.

ekkerjoz 2008.04.05. 22:17:41

Kedves Shenk,

ez a teszt tipikusan amerikai, és ugye ott sosem volt fenyegetve a jobboldaliság. Egészen más erővonalak mentén politizálnak, ott mindenki közös ellensége a kommunista és a terrorista. Az amerikai liberális nem egészen hasonlítható össze egy volt keleteurópai liberális szavazóval. De ezt Ön is pontosan tudja.
Üdv:EJ

shenk 2008.04.06. 16:09:50

Ekkerjoz:

Igen, mások a kérdések, nem releváns mindegyik egy magyar számára, viszont szerintem a bal-jobb tengelyen elég jól belőheti magát vele az ember. Abból is látszik, hogy a függőlegesen nem ránk szabták, hogy a nol.hu politográfja engem a konzervatív térfélbe pocízionált, míg az amerikai liberálisnak mutatott. Mondjuk mindkettőnél igen közel voltam a tengelyhez, tehát talán valós képet mutatnak. Meg én is így gondolom magamról :)

shenk 2008.04.06. 16:48:02

Egyébként csak azért gondoltam, hogy bemásolom a linket, mert elég sok embernél tapasztalom, hogy jobb- vagy baloldalra pozícionálja önmagát, míg eközben azzal gyökeresen ellentétes értékrenddel rendelkezik. Természetesen ezt nem az itteni hozzászólókra mondom.
Egyébként meg azt hiszem nyugodtan letegezhet mindenki (ekkerjoz:), főleg, hogy szerintem én vagyok a legfiatalabb itt.
süti beállítások módosítása