HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.05.09. 12:29 d.z.

Sorstragédiák

Szép dolog a politika. Ma például békenap van. Olyat csináltak nekünk. Mert az ország antiszemita s ettől majd jobb lesz.

Fenét lesz jobb, de ezt már észrevehették volna.

Ami holokauszt címszó alatt történt olyasmi, amiről muszáj megemlékezni, persze. Amikor egyesek előállnak azzal, hogy az egész kitaláció, és ez is a Zsidó Világösszeesküvés Szervezet műve, valahogy mindig elgondolkozom az illető beszámíthatóságán. Már csak azért is, mert tudjuk mire képes az ember. Meg amúgy is ritka nagy lelki szegénységről árulkodik, ha valakinek az életét az összeesküvés elméletek teszik ki. Erre a jelenségre is pont Wass Albert szavai jutnak eszembe, hogy: a primitív aljanépnek mindig okolnia kell valakit a saját restségéért. Éppenséggel nem így mondta, persze, de ezt. Mindegy, nem Wass Albert idézésével akarom kitölteni ezt a cikket.

Ezzel az egész holokauszt témával egy nagy gond van. Mégpedig az, hogy ezt a hazát itten Magyarországnak hívják, amihez persze a zsidók is hozzátartoznak, már csak azért is, mert ha éppenséggel nem lettek volna nálunk, akkor itt egy hídnak a megépítésére se lett volna pénz, a Weiss Manfréd és a Ganz művekről már ne is beszéljünk. Szóval a zsidók is hozzánk tartoznak, és sokkal több volna a közös, tisztelendő dolog köztünk, mint amennyi ellenségeskedést szülhet. Ez a holokauszt téma viszont pont ilyen. Persze nem nekem szül ilyesmit, de én nem vagyok az ország.

Az országban viszont nem egy sorstragédia él benne, hanem, ha minden hülyeségtől eltekintünk, kettő, és ezeknek a tragédiáknak a súlyossága igazából csak egymáshoz mérhető, minden más eltörpül mellettük. Egy szó, mint száz, dátuma is van a másiknak: június 4. Ő volna ugyebár a magyar sorstragédia, Trianon.


Valahogy nem érzem szükségét, hogy értelmes magyar emberek közt eme eseményt ecseteljem, illetve azt, hogy milyen hatással volt ez azokra, akik a határon kívül rekedtek, magyarként. És azt, hogy az elkövetkező évtizedek mit hoztak a Kárpát-medencének, egy ilyen leírhatatlanul igazságtalan, megfontolatlan, és buta rendelkezés következményeként. Aki ezt nem érzi magának, az nem ismeri a sorstragédia fogalmát.

Igazából ezért is volna egy logikus, és morálisan megalapozott lépés nemzeti gyásznappá tenni június 4-ét. A magyarság feldolgozná saját tragédiáját, és lehet, hogy ezáltal nyitottabbá válna a többi nép iránt is. Arról nem is beszélve, hogy miután kiderülne, hogy Trianon megemlékezésen zsidók is valának szép számmal, talán visszaesne valamelyest a fröcsögés. Abban én személy szerint biztos vagyok, hogy lennének.

Pont az ilyen dolgok azok, amik megnyugvást tudnának hozni. Idézek amúgy egy tipikus magyar-zsidó tragédiát, ami Bächer Iván munkássága révén látott napvilágot. Nem emlékszem, hogy neki éppenséggel melyik családtagjáról volt szó, azt hiszem a dédapja, a történet szempontjából lényegtelen. A jóember ugyanis újságíró volt az elszakított Kolozsvárott, ahol amúgy akkoriban elég pezsgő kulturális élet folyt, mivel itt még mindig egy kizárólag magyarok, illetve szászok lakta városról beszélünk. A történethez még két dolog tartozik hozzá: az illető zsidó volt, és emellett meggyőződéses revizionista. Nem is szívlelték egymást különösebben a román hatóságokkal. Lényeg a lényeg, húsz teljes éven át küzdött tollával a magyarságért, majd mikor a második bécsi döntéssel „kincses” Kolozsvár visszatért, őt másnapra ki is tették a munkahelyéről, származása miatt.

Talán az ilyen történeteket kéne egy kicsit propagálni, bár kétlem, hogy a primitív suttyók közül olyan sokat lehetne meggyőzni ilyesmivel. Másnapra kiderülne, hogy ez is a Zsidó Világösszeesküvés Szervezet műveihez tartozik. Lényegtelen, vannak olyanok, akiknek az ember hozhat fel, amit akar, agysejtje úgysem lesz több. Már azzal sok gőz szállna el, ha állami szinten megemlékeznénk az összes tragédiánkról. Zsidóról, magyarról, ami éppenséggel hozzánk tartozik.

28 komment

Címkék: trianon magyar holokauszt zsidó


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr47461207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.05.09. 15:32:23

Hajlamosak vagyunk a nagy veszteség feletti bánatunkban elfelejteni, hogy a Párizs környékn 1919-1920. táján kötött és életbelépett békeszerződések egy kiprovokált és elvesztett háború következményei. Németország is elvesztett (arányaiban sokkal kisebb, de stratégiai szempontból fontos) területeket.
Ne tűnjön ez a pár sor árulásnak, de nekem már nem fáj Trianon, nem érdekel, milyen nemzetközi hatalmi játszmák áldozata lett a történelmi Magyarország kétharmada.
Engem az érdekel, hogyan lehetne azt a pár évtizedet megismételni, amikor egy vesztes világháború, majd négy hónap kommunista terror után, a szétszabdalt ország nyomorában, a morálisan, gazdaságilag teljesen lezüllött nép fel tudott épülni, és a világgazdasági válság ellenére, minden tekintetben fejlett, szinte idilli országot tudott építeni. Mintha most is ideje lenne.
Trianon igen nagy csapás volt, akár az elmúlt hatvan év. Ne felejtsük el. Tanuljunk belőle.
A post szellemiségét viszont megértem és elfogadom.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 17:28:40

Mondjuk nekem ma is nagyon fáj Trianon, elsősorban a kibeszéletlensége miatt. Illetve a rossz magyarázatok miatt.
Sajnos az akkori -kiegyezéstől I. vh. végéig- nyomon követhető nemzetiségi politikánk katasztrofális volt. Önálló külpolitikánk ugye meg nem volt. Ezáltal Trianon is egyenes következménye volt ezeknek a dolgoknak. Tehát magunkban is találhatunk súlyos hibákat. Sajnos.
Amúgy az előző havi Rubicon folyóiratban nagyon jó cikket írt Ormos Mária arról a gazdasági talpraállásról, amely elsősorban az első Bethlen kormány eredménye volt. Néhány év alatt (azért az jelent valamit, ha O.M. is így gondolja)! Persze csöppet más emberanyag képezte az akkori társadalmunkat, holott mind gazdaságilag, mind infrastrukturálisan katasztrofális helyzet állt elő a békeszerződéssel!

A zsidó-magyar együttélésben pedig sajnos iszonyatos törés volt az I. majd a II. zsidótörvények meghozatala, majd az egész holokauszt magyar vonatkozása. Bármennyire tisztelem Teleki Pált, de ez egy minősíthetetlen lépés volt. Habár tudni kell azt is, hogy rendesen satuban volt az ország a Harmadik Birodalom által. Én nem is ítélkeznék feketén-fehéren.
Mondjuk valahogy a Tiso féle Szlovákia bűneiről soha nem esik ennyi szó, vagy a náciknál is durvább Antonescuékról sem. Dehát ezt már megszokhattuk.

Egyébként meg az a véleményem, hogy az antiszemitázás-zsidózás jelenség egy mesterségesen szított dolog. Vannak vallásos zsidó ismerőseim illetve barátaim, akik rosszul vannak attól, amikor ordas politikai célzattal tolják rá az ország egyik felére en bloc az antiszemita jelzőt.

Azért én propagálnám a magyar állampolgárokhoz köthető holokausztmentő akciókat is, mert a bűneinkről már sokat hallottam.

Gazdasági értelemben meg azért erős túlzásnak tartom, hogy a zsidó származású gyáriparosok nélkül itt semmi nem lett volna. Ezzel csak félig-meddig értek egyet. Alapjában véve mezőgazdasági ország voltunk kiváló minőségű termékekkel, állattenyésztéssel, Hangya Szövetkezetekkel, stb, stb.

Még annyi kiegészítést tennék, hogy Ganz Ábrahám echte svájci volt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 18:16:48

Bocsánat, kiegészítésként Teleki esetében az I. zsidótörvényeket említettem, melyre a miniszterelnök maga sem volt büszke!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.09. 18:29:39

Az ország, illetve a kormányzat szerintem se volt annyira hibás, mint amennyire beállítják, sőt. A maga módján még amit meg lehetett tenni, azt megtette. Lásd pesti gettók megvédése.
Ganz Ábrahámnak utána nézek, bár én idáig úgy tudtam, hogy svájci-zsidó volt.
Amúgy, azt azért nem mondtam, hogy bőgatyában állnánk a pusztában nélkülük, csak röviden érzékeltetni akartam, hogy mind kulturálisan, mind történelmileg eléggé hozzátartoznak az országhoz.
Volna még mit írni ide, de majd inkább poszt lészen belőle egyszer.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 18:48:21

Igen, ezügyben van miről írni. Sőt támogatom, ha legalább mi megpróbálunk józanul beszélni ezekről a dolgokról. Úgyhogy hajrá! :)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.09. 18:50:03

És hát ekkerjoznak válaszul, hogy hogy is lehetne megismételni azt a talpraállást...
Egyszerűen. Egy másik néppel. Teljesen más volt a szellemiség akkoriban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 19:11:28

És ezt megtoldanám még annyival, hogy a második világháború után is sikerült volna a tapraállás és '56 után is gyorsan ment volna a dolog, hiszen bőven aktív volt még az a bizonyos generáció, akik a két háború között szocializálódtak.
Mi meg a langyos kis kádár rendszerben lenéztük az összes környező népet, hogy ilyen nyomor, meg olyan ciki a diktatúrájuk. Bezzegország lettünk, meg legvidámabb barakk. Meg is van ennek a sunyi slampos mentalitásnak az eredménye.

És persze közben vígan húznak el mellettünk a többiek.
Na jó, persze erről is az orbánviktor tehet, mint minden más szarról itt a rendszerváltás óta. Ez a mentalitás is csak arra jó, hogy kezünket moshassuk.

És az az igazság, hogy nem tetszett 1998-2000 között a koronaúsztatás, nem tetszettek a kisgazdák, meg sok faszkalap fideszes sem, meg volt akkor is korrupció (nem ennyi), meg állítottak töméntelen mennyiségű szar Szent István szobrot, de ennek ellenére bizonyos gazdasági folyamatok elindultak, illetve folytatódtak a Gyulusék óta. A közösségi élet is pezsgőbb lett bizonyos vidékeken. És ezt annak ellenére mondom, hogy minden úgynevezett reformközgazdász az ellenkezőjét állítja. Kurvára unom már ezeket a közgazdászokat, mert ugyan azt fújják 1968 óta. Minden fantáziát nélkülözve.

bocs d.z., kicsit belelendültem.

ekkerjoz 2008.05.09. 20:21:49

Nem volt különösebb erénye az Orbán-kormánynak sem a költségvetési szigor.
Ügyesen felültervezték az inflációt, így nem kellett pótköltségvetésekkel kínlódniuk, nem kerültek önkormányzatok sem vészhelyzetbe.
A szociális juttatások nem alanyi jogon jártak, mint most, nem fordították a bevételek 60 százalékát nyugellátásra, segélyezésre. Viszont ugyanúgy a saját pecsenyéjüket sütögették, mint az összes többi.
Magunk közt szólva, a polgári kormány nem volt igazán polgári... Nem voltam valami nagyra velük.
De sosem gondoltam, hogy vissza fogom sírni Varga Mihályt, vagy Várhegyi Attilát...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 20:51:11

Mondjuk a Várhegyit azért nem sírnám vissza, ellenben oktatásügyben sokan visszasírják mondjuk a Pokornit. Vagy gazdasági ügyekben a Matolcsyt.
Egyébként nem is adnék alanyi jogon ennyi lovét, segélyeket meg pláne nem. A húszas évek Bethlen kormánya például igen nagy hangsúlyt fektetett közmunkára, aminek ma a nyomát sem látjuk.
Persze hogy ők is a saját pecsenyéjüket sütögették, ezzel együtt nem voltunk ekkora szarban. Na jó tudom hogy azért mégicsak a zorbániktor felelős mindenért sokak szemében. Az enyémben azért nem ennyire schwarzweiss a helyzet.

ekkerjoz 2008.05.09. 21:40:07

Tudod, Varga is jobb volt mint Veres, és Várhegyi talán jobb, mint Arató...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.09. 22:38:08

Na az tutibiztos!!!

bocs d.z., most már talán nem offoljuk teljesen szét a posztodat!

ekkerjoz 2008.05.10. 07:37:12

Visszatérve a post üzenetére, teljesen ésszerű lenne egy nemzeti gyásznap, amikor olyan történelmi eseményekre, személyekre emlékeznénk, amelyek, akik sors-szerűen alakították a nemzetet.
Legyen ennek része Mohács, Trianon, Nagy Imre is.
Legyen a nemzeti gyásznak üzenete az, hogy el tudjuk engedni a tragédiát, fel tudjuk dolgozni a múltat.
Emlékezzünk, de ne rokkanjunk bele újra, meg újra.
Ne kelljen mindig magyarázkodni, mentegetőzni, vádaskodni, fenyegetni és rettegni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.10. 09:40:25

'Ne kelljen mindig magyarázkodni, mentegetőzni, vádaskodni, fenyegetni és rettegni."

Ez volna a lényeg.

ekkerjoz 2008.05.10. 21:01:52

Sokat filóztam d.z. bejegyzésén, hogy talán egy másik néppel sikerülne kikecmeregni a kátyúból...
Nem értek egyet, nem a néppel van a gond. Ma sokkal nagyobb tudással rendelkező, sokkal jobb egészségi állapotban lévő, teherbíróbb, "műveltebb", a nyelvében egységesebb a nemzet, mint 1920.-ban volt. Hitében persze nem, a nagytöbbségnek nincs világnézete, tehát fegyelmezetlen magával és a többiekkel szemben. De ez a kisebb gond. A nagyobb baj az, hogy az állam egy ideje nem képes ellátni alapvető funkcióit. Az első Teleki kormánytól a Bethlen-féle kormány végéig szinte kizárólag arisztokraták voltak a kormány és a törvényhozás tagjai, rettentő komolyan vett morális felelősséggel, kikezdhetetlen anyagi háttérrel.
Az elmúlt pár évtizedben viszont a törvényhozás és a törvényhozók célja a saját pártjuk és saját személyük anyagi erősítése volt, a kormánytagokról nem is beszélve.
Ezt a mentalitást vette át a közember is, ha a fejek meg tudnak úszni mindent, és semmit nem szégyellnek, akkor legyen ez a kötelező magatartási forma.
És lőn.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.10. 21:48:55

Azért én úgy gondolom, hogy a mai társadalom mentálisan sokkal rozzantabb állapotban van, mint a Trianon idején élő társadalom. Trianon súlyos következményei ellenére gondolom így.
Kiváncsi lennék, hogy ma hogyan szavazna egy Sopron környéki népszavazáson a lakosság.
Én úgy látom, hogy a kádári olcsó kompromisszumok és megalkuvások évtizedei sokkal komolyabb károkat okoztak, mint ahogyan azt mi gondoljuk.
Ezzel együtt irígylem az olaszokat, akik nem tekintgetnek a politikai vezetőikre, hanem sokkal inkább tartják mérvadónak saját kisebb-nagyobb közösségeik értékrendjét. A politikusaikat meg nem veszik komolyan.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.10. 22:38:51

ekkerjoznak

A Te véleményed szerintem azon a nálunk bevett véleményen nyugszik, hogy a vezetésnek és a "népnek" semmi köze egymáshoz. No, ez nagyon nem így van.
A nép megválaszt és megtart teljesen alkalmatlan társaságokat, ami például nem fordulhatott volna elő a Trianon utáni Magyarországon, a dualizmusban meg sőtmégnem.
A lényeg az volt, hogy akkor volt egy nép aki elvárta a morális felelősséget, a kikezdhetetlen anyagi háttért, meg még egy rahedli dolgot.
Most a népnek az egyetlen vágya, hogy jöjjön a megváltó, aki által egyik napról a másikra itt lesz a kánaán. Hogy ez az ember milyen, vagy kicsoda, vagy milyen értékrenddel bír az mindegy. A társadalom minden megnyilvánulásában szarik az ilyen értékekre, a politikában sem foglalkozik ilyesmivel. Pedig kéne.

Ha kicsit homályosan fogalmaztam, akkor bocsánat, de egy kicsit többet ittam a kelleténél.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.10. 22:48:07

És bocsánat, de nem műveltebb, és nem teherbíróbb a mai nemzet. Arról ne is beszéljünk, hogy a választásra jogosultak közt milyen a tudás-arány. A cenzusos választási rendszer, illetve a Horthy által bevezetni szándékozott, de soha meg nem valósult rendszer, miszerint: a; mindenki szavazhat b; a közhasznú munkát végzők még egyszer szavazhatnak c; a felsőoktatási intézményben végzettek megint csak még egyszer szavazhatnak, megakadályozták, hogy többségbe kerüljenek az olyan elemek, amik hátráltatnák a népet a fejlődésben. A most, nyugaton működő általános választójogon alapuló rendszerek például durva manipulációval kapuzzák ki az ilyen rétegeket.
Nálunk meg persze felemás a dolog.

A közéletben az a lényeg, hogy kinek van hangja, nem az, hogy milyenek a lehetőségek. Nálunk meg hát, ugye azoknak van hangja akiknek...

ekkerjoz 2008.05.11. 09:01:19

Érveim:
-Az elmúlt pár évtizedet 1968.-tól, az új gazdasági mechanizmustól tessék a mai napig értelmezni. Onnan számít az egyéni gazdulás, a mindenkori politikai érdekszféra mentén. Az akkori reformerek nevei és ivadékaik nevei mára elég tehetősek lettek (Apró, Kapolyi, Nyers)
-Jobb állapotban kell legyen a nemzet, nincsen tömeges TBC, diftéria, járványos gyermekbénulás, szinte mindenki tud írni-olvasni, nem úgy, mint közvetlenül Trianon után. Nincsenek hadirokkantak, hadiárvák, özvegyek. Akkoriban csak őket segélyezték.
-A vezetésnek és a népnek bárhol és bármikor a demokráciák történetében, csak a választások előtt van egymáshoz köze. A kétkamarás törvényhozás sem a legjobb megoldás, de talán alkalmasabb volna, mint a jelenlegi.
-A húszas-harmincas években az irredenta politikusok voltak a népszerűek, meg akik rendet tettek a tanácskormány után. Akkor is bennük látták, keresték a megváltót az egyszerű emberek.

Pont ez a sorstragédia, a mindenkori megváltó várása...

ekkerjoz 2008.05.11. 15:50:20

Másik dolog, visszatérve a németekre, nekik sokkal nagyobb veszteség volt a kettészakított ország, mégis gazdasági nagyhatalom lettek, játszva vették meg a keletnémet felét, mikor lehetőség adódott rá. Az egész világ szimpatizált az egyesítéssel (majdnem az egész), és meglépték, szinte első blikkre, különösebb feszültségek nélkül.
Lett volna akkoriban keresnivalónk, esélyünk az egyesítésre nekünk is?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.11. 20:22:07

kedves ekkerjoz,
szerintem ne onnan nézzük a dolgokat, hogy TBC, diftéria, meg ilyenek. Aztán az írástudatlanok aránya, meg a hadiárvák és özvegyek aránya sem mérvadó, hiszen ezek általános európai jelenségek voltak akkoriban.

Ellenben azon már el lehetne gondolkodni, hogy ugye '55-ben kimentek az oroszok Ausztriából. '56-ban viszont kimentek és visszajöttek ugyanők Magyarországra.
A mi lett volna ha ? klasszikus kérdése villan be.
Vagyis hova jutottak az osztrákok és hova nem jutottunk mi a pörköltszaftos, húgymelegsörízű kádárrendszerünkkel.
Nekem ez az összehasonlítási alap, nem pedig az, hogy '68-ban meg azóta mit barkácsoltak itt össze-vissza az úgynevezett reformközgazdászaink. Az egész cucilizmus legvidámabbarakkostul, Kádárostul egy totális zsákutca, illetve tragédia volt. Egy nagyadag csődtömeg, amire ez a sok közgazdász a mai napig ugyan azt a választ adja. Megszorítás-osztogatás, megszorítás-osztogatás.

Németország nyugati fele azért messze a legtöbbet kapta a Marshall-segélyből, amely azért nagy helyzeti előnyt jelentett a rommá lőtt országnak. Azon kívűl a németek szervezőképessége, meg szorgalma is közismert.
Ráadásul ahogyan fentebb Ausztriánál is utaltam dolgokra, Németország nyugati felén egy teljesen normális polgári társadalom fejlődhetett, ellentétben a proletárdiktatúrát bevezető szovjet zónával.
Szerintem egy polgári társadalom és egy diktatúrában hosszú évtizedeken keresztül torzult társadalom között zongorázni lehet a különbségeket.
Az előbbi talál megoldásokat a bajból kivezető utakra, a másik meg tovább süllyed saját fekáliájában.

Mi az utóbbi kategória vagyunk. Természetesen.

ekkerjoz 2008.05.11. 20:49:05

Nézd, adva volt egy demoralizált, "ezer sebből vérző" ország 1920.-ban. Most ugyanilyen a demoralizált, de sokkal pihentebb és erősebb nemzet kellene, hogy eljusson ötről a tízre.
Még Kubának is nagyobb esélye van utolérni egy fejlett piacgazdaságot, mint nekünk, ők is ötven év hátrányból indulnak hamarosan.
Én továbbra is a politikusokban és a választási rendszerben látom a hibát, nem a nemzetben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.11. 21:31:50

Sokáig hittem én is az úgynevezett nemzetben, de ma már inkább úgy gondolom, ahogyan d.z. is emlegeti eme népet.
Meg aztán ott van a sokat idézett közhely: egy népnek olyan vezetői vannak, amilyeneket megérdemel. Ez ránk szerintem hatványozottan igaz. Egyre inkább.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.12. 19:46:02

Ez amúgy sajnos a szocializmus eredménye, hogy hajlamosak vagyunk minden szarér' a vezetést okolni. Megszoktuk, hogy a vezetés az valami különálló dolog, amihez nekünk semmi közünk, beleszólni se tudunk. Nem mi vagyunk a vezetés. Pedig, per pill mi vagyunk a vezetés. Illetve mi választjuk meg azt. Ugyanaz.
A választási rendszert meg a vezetést csak ideig-óráig lehet okolni, aztán eljön egy adott idő, mint mondjuk esetünkben húsz év, mikor elkezdünk gondolkodni azon, hogy "basszameg mégiscsak demokráciában élünk". És innen már viszonylag gyorsan eljut oda az ember, hogy miért nem választ a "nép" magának olyan vezetést, amilyen megfelelne neki? Ezen is gondolkozik egy-két napot, s eljut oda, hogy ez igazából megfelel a népnek.
Na, most teszem azt, én miután ezt a gondolatsort végigjártam, úgy döntöttem, hogy bár viszonylag behatároltak a lehetőségeim, de megpróbálok valamekkora felelősséget vállalni a néppel szemben. Azaz, mikor lehetőségem van, próbálok tenni azok ellen a tényezők ellen, amik ezen a pályán tartják az országot. Ez a blog is részben egy ilyen próbálkozás.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.12. 19:50:54

"Péter azt állította, hogy a kommunizmus okozta szenvedések megérlelték a népeket arra, hogy viselni tudják a szabadsággal járó felelősségeket. Katona Jóska viszont azon az állásponton volt, hogy a szocializmus valamilyen enyhébb formája eleinte elkerülhetetlen lesz, mert a nép megszokta, hogy gondoskodjanak róla, hogy minden bajával valamilyen hivatalhoz szaladjon s a kormányra hárítson minden felelősséget, aminek hordozása kényelmetlenséggel jár. Én egyetértettem Jóskával abban, hogy a tömegek megszokták azt, hogy mások viseljék érettük a felelősséget és másokat vádoljanak, ha valami nincs rendjén. Viszont abban Péternek adtam igazat, hogy akár tetszik neki, akár nem, ha szabadok akarnak lenni, meg kell fizessék a szabadság árát, mert szabadság felelősség nélkül nincsen s bármiféle szocializmussal próbálkozzanak is, restségükért szabadsággal kell fizessenek s csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek újra diktatúra alá."

Most amúgy Wass Albertet idéztem. Illetve idemásoltam egy előző posztból.

cirmos 2008.06.03. 10:50:42

Én ezt már nem értem hétköznapi igazségtalanságokért hözöngsz Trianonba meg bele kell törödni?Kurvára elegem van a felszines nem törödöm emberekkel.Az élet ma tv, plaza vásároljunk meg mindent bár tök csoró vagyok.Dédszüleink megszenvedték a szakítást tartozunk legalább annyival ,hogy beszélünk róla.Mikor be mondták hangos bemondón -elvették földjeinket emberek ezrei voltak az utcán sírtak zokogtak most mi lesz és miért........

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.03. 11:17:03

Öhm. Hát szerintem egyrészt nem olvastad el a cikket, ha igen, akkor szövegértési problémákkal küszködsz, a hozzászólásod meg értelmezhetetlen.
Röviden.

Másrészről, ha mégis megpróbálom értelmezni, akkor visszajutok oda, hogy valamit ordas módon félreértettél, szóval inkább nem teszem.

További jó olvasást, hozzászólást!
süti beállítások módosítása