HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.09.16. 22:13 d.z.

Keddi rovat: Jegyzetek

Egy gondolatsor elindulásához nem kell sok. Elég egy érzés, valami rendkívüli, a felismerés, hogy valami visszavonhatatlanul megváltozott, egy jelenség, melyre nincs magyarázat, a világnézetünk képi megjelenése, vagy csak valami egészen köznapi, jelentéktelen kis hülyeség, amit már ezerszer figyelmen kívül hagytál és most ott áll előtted és érted. Ilyesmi. A művészek nagysága abban rejlik, hogy egy ilyen érzésre felépítik a gondolatsort, majd valahogy megpróbálják átadni. Mindenki a maga módján. Valahol a hangulatátadás legalsó fokán helyezkedik el az írás, vegyük csak azt, hogy egy jól sikerült festmény, fotó, ne adj Isten film olyasféle hatást tud kiváltani önmagában, kizárólag a képi megjelenéssel, amelyet a szerencsétlen író, - akinek csak a folytonos magyarázat jutott - kétszáz oldalon se tud úgy kifejteni, hogy az ember átérezze. Jobbak néha mondjuk már közelítik.

A jegyzetet az író arra találta fel, hogy mikor ezek előtörnek, gyorsan elrakja valahova és felhasználja. Kerít köré valami jófajta történetet, hogy a köznapi olvasó élvezetét lelje benne. Nem vagyok egészen biztos abban, hogy nem veszik-e el ebben a folyamatban túl sok az ideából, mindenesetre a dolgok így működnek sok ezer éve, valószínűleg ez a természet rendje.

Gondolom a Kedves Olvasó rájött időközben, hogy miről van itt szó a mai bejegyzés címében. Valami olyasmi volna a cél, hogy a maga puritán valójában megírom az elmúlt hét legmeghatározóbb hatását és valameddig végigviszem az ezáltal gerjesztett gondolatsort. Minden bizonnyal sokszor hatást se fogok írni, vagy éppenséggel meghagyom balladai homályban. Itt nem lesz (ha minden terv szerint halad: és már miért haladna akképp?) túl sok közélet, inkább csak érzések, érzés-foszlányok, töredékek. Túl sok kifejtésre nem kell számítani. Csak jegyzetelgetek majd, magamnak, nektek, aztán majd kezdjetek vele valamit.

Első rész

Esik az eső. Két napja már, de eleddig inkább az idő érdekelt, amit elvesztegetek vele és nem a jelenség. Sokszor váltott már ki belőlem érzéseket, találóbb szóval érzeteket, általában pozitívakat, de ez ma nem az a nap. Ma az eső, a hideg, a szél pontosan a megérdemelt helyén van. Kívül-belül. A villamosra felszállva - mint mindig, tömegközlekedési eszközön - az emberi kapcsolatok működésére kapcsol az agyam, csak úgy hangulathoz illően. Valahogy egészen érdekes hatása van (köszönjük modernizáció) a tömegközlekedésnek, ilyen időben meg fokozottan. Elképesztően visszás látvány több tucat teljesen idegen ember, - akik ha tehetnék, tudomást sem vennének egymás létezéséről - összezárva a világ többi része elől, egy légtérbe és elzárkózva egymás elől. Fel is merül rögtön a kérdés, hogy mi is mozgatja az emberben azt a vágyat, hogy más hasonszőrű lényekkel kapcsolatokat ápoljon? Mármint azon a teljesen nyilvánvaló tényen kívül, hogy a magány - legyen az akármennyire is egy végletesen felmagasztalt dolog egyes világ elől menekülő entellektüelek számára - szar dolog. A második kérdés valahogy úgy szólna, hogy az önös érdekünk - a magány elkerülése - motivál-e minket, vagy valóban kíváncsiak vagyunk a másikra? Másféle napokon egyből kivágnám a második lehetőséget, ma valahogy nem tűnik semmi annyira egyértelműnek. Ez az egész rohadt nagy fejlődés szép lassan megöl mindent körülöttünk, ami emberi. A tudomány, a fejlődés, az ideológiák elvonják a figyelmet az ember "emberi" feléről. Azaz mindig megpróbál valami több lenni, mint ami. Vegyük csak a párkapcsolatokat. Egyik oldalról végletesen fel van nagyítva az érzelem, a szerelem kultusza, stb. Eredmény? Üresség. Másik oldalról pusztán a testi oldalát helyezik előtérbe. Hova vezet? Ugyanoda. Így állunk amúgy mindennel. Amit lehet, megideologizálunk, és közben elfelejtjük a természetességet, hogy van a dolgoknak egy menete, amin folynának, ha hagynánk. Jó volna csak úgy élni az életet, magáért a létért. Gondolom, ha ezt elhatározom az már megideologizálásnak minősül.

5 komment

Címkék: ember idea jegyzetek emberi lét


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr74666952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.09.17. 23:27:11

Kétségtelen, hogy nem kellene túlbonyolítani a dolgokat:-) De hát, ugye, ennek is oka van. Kedves D. Z., ha megengeded, ajánlanék egy jó kis írást a témában: Hamvas Béla Direkt morál és rossz lelkiismeret című esszéjét. Talán a címe nem azt sugallja, de egy nagyon világos és nagyon okos szövege ez Hamvasnak. És pont arról agyal, amit te is megpendítesz. :-)

És: köszönjük, hogy kitetted linkbe a felhívást! :-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.24. 18:14:23

üdv D.Z.,
nem jön az aktuális, e heti jegyzet?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.09.25. 20:51:58

ja, a keddet csütörtökre tolták, a pénteket szerdára, én meg a fejem tetején állok... kicsit sok volt a dolog mostanság, ha van erőm még ma este felkerül valami, jegyzet vagy ma vagy holnap....a rendszerességbe beleszól ez a pofátlan élet, majd megnevelem valahogy

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.26. 09:53:56

Óóó, D.Z.,
első a munka és az élet, utána jöhet a blog. Nekem is csak azért van több időm jelenleg a blog elött, mert többnyire számítógépen dolgozom. Nem lesz mindig így nekem sem :)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.09.26. 14:46:15

Kedves bbjnick az ajánlást köszönöm, a könyvet, amint akad időm elolvasom, a recenziót majd neked címzem. :)
süti beállítások módosítása