HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2009.06.08. 00:36 d.z.

Hajnal hasadtával

Vége.

Illetve most kezdődik.

Amit ma hajnalban valamekkora biztonsággal ki lehet jelenteni az, hogy a magyar közélet egyszer s mindenkorra megváltozott.

Az állóvizet felkavarták és ez az élmény talán elegendő hajtóerőt biztosít a magyar demokráciának egy kis időre. A választópolgár sok év után szembesülhetett azzal, hogy képes a közéletet irányító pártok teljesítményét megítélni és képes döntésének helyes megválasztásával hatalmas eredményt elérni.

Természetesen, azt ne gondoljuk, hogy ennek a szavazásnak volt bármi köze Európához. Belpolitika volt ez a javából, sajnálhatnánk is akár, viszont azt be kell látni, hogy a hazai belpolitika kikényszerítette, hogy erről szóljon.

Belpolitikailag itt pedig régi káderek megmérettetek és könnyűnek találtattak.

Kétszeresen.

Az SZDSZ, amely igencsak frusztrálóan hosszú fennállása óta a kitűzött céljaiból semmit sem ért el (vagy amit majdnem: azt is visszavonták). Az SZDSZ, amely a fővárosban időtlen idők óta keveri a szart és a szerencsétlen ellenfél választások miatt hatalomban maradhatott. Nem utolsó sorban az SZDSZ, amely végjátékként, mikor már semmilyen teljesítményt nem tudtak felmutatni, bedobta a vagy-mi-vagy-a-nácik-kártyát, na, ezeket most egy ország küldte el a picsába. Ne tessék megbotránkozni, Kedves Olvasó, a szóhasználat nosztalgia jellegű!

A kormányzó pártot, amelynek a 7 éves teljesítményét már ezrek ítélték meg írásban, így erre aztán ki sem térnék, egy hajszál választotta el attól, hogy a pár éve még komolyan nem vehető radikális jobboldal megelőzze. Akkor ezt most ismételjük meg újra: a kormányzó pártot. Nem szerencsés Fidesz-típusú legitimitási kérdésekbe belefolyni, de: mekkora arc kell ahhoz, hogy egy ilyen választás után kormányon merjenek maradni? Egyáltalában: a szavazók véleményének ilyen mértékű figyelmen kívül hagyása nem ront tovább a helyzeten?

Valószínűsíthető, hogy az MSZP évekre, netán évtizedekre közép-kis párttá rombolta le magát. Ezen már minden bizonnyal sokat nem lehet javítani, de azért a néputálat egy bizonyos szintjét talán mégsem kéne feszegetni. Nem mellesleg talán illene elvállalni, hogy a saját balfaszkodásuk erősítette meg a széljobbot és nem a Fidesz "paktumai". Dönthetnek: amennyiben egy posztkommunista csökevény akarnak maradni, és szép lassan elrohadni, a tökéletes úton járnak. Amennyiben nem kívánják megvárni amíg a magyar szocdem párt helyét betölti valaki más helyettük, akkor valamit nagyon sürgősen változtatniuk kell.

Meg kell még említeni az LMP leszereplését. Azt, hogy gyakorlatilag az SZDSZ bázisát tudták maguk mellé állítani. Az élethez kevéssé kötődő idealisták bukása volt ez. Ugyanis, mint azt a példa mutatja: egy friss mozgalom megengedheti magának, hogy létező társadalmi problémákra hibás választ adjon. Amit viszont nem engedhet meg magának, az, hogy elhallgassa azokat.

A változás csodákra képes. Illetve annak tudata, hogy van lehetőség változtatni. Lett légyen az a választás akár rossz is. A Jobbik minden bizonnyal nem jó válasz a mainstream politika érdektelenségére/tehetetlenségére/világtól elrugaszkodottságára, ha éppen nem a legrosszabb. A Fidesz olyan szavazóbázist vett fel a "polgári" körbe, amelyeknek nem sok közük van ehhez és pillanatok alatt elillanhatnak, továbbá ritka sok demagóg hülyeséget összehordott itt az elmúlt években, amik kevésbé előremutató jellegűek.

Lényegtelen. Az ország megérezte, hogy megítélheti pártjai teljesítményét és talán, amennyiben a leendő kormánypárt, hasonló balfaszkodást kíván csapni, mint a szocik, hát követheti azok példáját: nyugodtan összezsugorodhat egy húsz százalékos támogatottságú párttá.

És, mint a mostani példából látjuk: a magyar szavazó kész arra, hogy az egyik pártból való kiábrándultságból keletkező űrt egy teljesen friss politikai mozgalommal töltse be, éspedig ne annak ellenfelével.

Ez intő jel az utóbbi húsz év politikájának:

Vigyázzatok! Találunk mást helyettetek!

Élvezzük ki ezt a hajnalt!

 

Fotó innen: http://tigger.blog.hu/ 

12 komment · 2 trackback

Címkék: mszp fidesz szdsz hajnal jobbik 2009 ep választás új kezdet


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr431170483

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.08. 13:01:16

Inkább vissza a kómábaHa Toller László a majdnem napra pontosan három évvel ezelőtti balesete után hirtelen magához térne, egy alapos körülnézés után azt hiszem a zártosztályon kötne ki. Felfoghatatlan lenne számára az az eszméletlen változás, ami ez alat…

Trackback: Konzervatórium 2009.06.08. 08:15:34

Európa, EurópaAz MSZP jelentős európai arcvesztésével a következő években számolni kell, és ez azt is eredményezheti, hogy a pártnak biztosi helyétől is meg kell válnia. A publicisztika a Konzervatórium.hu-n olvasható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

callmemike (törölt) · http://envagyokazasrac.blog.hu/ 2009.06.08. 04:39:46

nem értek egyet az LMP "leszereplésével". a Centrum óta ez a legsikeresebb politikai bemutatkozás itthon, bennük pedig még van potenciál, nem úgy, mint a politikai túlélők utolsó dobásának tekinthető Centrumban.

egyébként miért gáz, hogy szerinted az SZDSZ bázisát állították maguk mellé?

1116001 2009.06.08. 12:11:01

Azt sem ártana figyelembe venni, hogy a választók majd 70%-a nem ment el szavazni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.08. 12:15:32

@1116001: nem hinném, hogy különösebben figyelembe kéne venni az érdektelenséget, főként, hogy alig pár százalékkal van ez alatta az 5 évvel ezelőttinek. Nem hiszem, hogy bárkinek tekintetbe kéne venni azokat az embereket, akik nem voltak hajlandóak szavazni. Ez egy ilyen rendszer: megteszik mások helyettük.

Roquentin 2009.06.08. 15:05:32

Az élethez kevéssé kötődő idealistákról jutott eszembe:

Az angol író, Thomas Carlyle egyszer egy üzletember társaságában vacsorázva hosszabb fejtegetésbe kezdett. Egy idő után, megelégelve a másik bőbeszédűségét, az üzletember így fakadt ki: "Ideák, Mr. Carlyle, ezek mind puszta ideák!", amire az író ezt válaszolta: "Élt egyszer egy Rousseau nevezetű ember, aki írt egy könyvet, ami mást sem tartalmazott, csak ideákat. Ennek a könyvnek a második kiadását azoknak a bőrébe kötötték, akik kinevették az elsőt."

Meg aztán én egy 15%-os Jobbikos eredményt inkább hasonlítanám a szürkülethez, mint a hajnalhoz...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.08. 16:22:59

Itt nem igazán a jobbikról van szó, mint azt már írtam. A lényeg az, hogy az ország nekiállt honorálni a kormány teljesítményét. Ha ezt a tendenciát fenn tudjuk tartani, a jobbik teljesítménye is meg lesz ítélve, akárcsak a Fideszé. Ez pedig jó. Másrészről a régi pártok most be lettek szaratva, ez pedig megint csak jó. A jobbikról alkotott véleményem az meg egy tök más kategória. Ettől függetlenül a dolog lényegét tekintve én abszolút pozitiv folyamatot látok. Az meg más kérdés, hogy ezt a folyamatot egy ilyen nemzeti-proletár idióta párttal kezdjük meg.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.09. 22:38:40

kedves @d.z.: engedelmeddel tennék néhány megjegyzést.

"Belpolitika volt ez a javából, sajnálhatnánk is akár, viszont azt be kell látni, hogy a hazai belpolitika kikényszerítette, hogy erről szóljon."

Amennyire az nyomonkövethető, szinte minden országban belpolitikai aspektusai voltak az ep kampánynak.

"Az SZDSZ, amely igencsak frusztrálóan hosszú fennállása óta a kitűzött céljaiból semmit sem ért el (vagy amit majdnem: azt is visszavonták)."

Az elmúlt húsz évben a pszeudoliberális szadi gyakorlatilag mindent elért a kitűzött céljaiból! Láthatóan a sűrűjével együtt isszuk mindennek a levét manapság. És azért azt se felejtsük el, hogy az SZDSZ, mint párt ehhez kevés volt egymaga. Ehhez kellet két évtizeden át az a bizonyos szavazóbázis is, akik sorra megelőlegezték nekik azt a bizalmat, amivel ciklusról ciklusra ott lehettek -meglehetősen felülreprezentálva- a hatalomban.

"Valószínűsíthető, hogy az MSZP évekre, netán évtizedekre közép-kis párttá rombolta le magát."

1990-ben is ezt hittük, noha bárcsak úgy lenne, ahogyan írod. Ennek érdekében törvényes és kőkemény számonkérésre lenne szükség, nem pedig abba a hibába esni, mint amilyenbe annak idején esett az Antall-kormány, hogy még egy csehekéhez hasonló lusztrációs törvényt sem volt képes megalkotni az első szabad parlament. Persze annak is megvolt sajnos a nyomós oka a különböző szemét alkuk eredményeként.

"Meg kell még említeni az LMP leszereplését."

Bocsánat, de ezt a leszereplés dolgot én nem értem. Tök menőn beelőzték a pszeudoliberálisokat.

Amúgy most, hogy lett egy közel 15 százalékos Jobbikunk, a fidesz-fasisztázók rákényszerülnek arra, hogy a Fideszt középre pozicionálják.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.06.19. 23:11:33

Remélem, hogy tényleg a hajnal közeleg, a pacsirta szólt és nem a fülemüle.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.26. 20:55:28

@Gasper: Az LMP nekem alapvetően egy unszimpatikus dolog. Semmi újat, jobbat nem látok náluk a hippi-hülyeségeken, meg a mi nem vagyunk olyanok, mint a többi ideológián kívül. Lehet ezért szigorúbb vagyok velük, megeshet. Mindenesetre szerintem nem olyasmit csinálnak, amit egy mai friss magyar politikai kezdeményezésnek dolga lenne csinálni. Hát ez van. Szerintem ennél többet nem nagyon fognak elérni, még ha elevenen felfalják az SDZSZ maradék szavazóit is.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.27. 22:23:07

Gasper....sikerült a mailben kapott "Új komment érkezett" levélben a komment törlése linkre kattintanom...

bocsika :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.29. 07:32:28

@d.z.: no problemo! :)
Csak az volt a lényeg, hogy LMP ügyben egyetértünk.
Nekem egyedül az tetszett velük kapcsolatban, hogy még a SzaDit is maguk mögött hagyták gyakorlatilag mindenhol.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.07. 20:46:16

heller ágnes nem így mondaná, ha a fidesz 2/3-os lesz ő azt weimarizálódásnak mondaná, és mondja is az atv-n a szerencsétlenje,
én azon gondolkoztam nemrég, h a fidesz lepaktált a komcsikkal (szdsz, mszp, mdf), budapestért.
valamit kaphatott érte (ahogy az szdsz megzsarolta Antallékat, Csengeyt is, hogyha nem lesz Göncz a közt elnök, akkor kivonják a dollárt ebből az országból). hiszen nem igaz, h 20 év alatt egy normális politikust nem tudnak odarakni jellöltnek a fidesz részéről, én ezt nem hiszem el. budapestért meg foggal-körömmel ragaszkodnak a komcsik.
egyébként az mszp nem szocdem, csak nevében, de az semmi.
egyébként én ezt a választást egy új rendszerváltozásnak tartom, hiszen egyértelmű, h a forradalom szelleme a jobbik a transzformálódott, és ez azért hasznos, mert így állandóan nyomást tud gyakorolni a fideszre. egy kis verseny a népért.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.07. 20:53:49

@1116001: 70 %? no hát olyan sok?
@Roquentin: akkor te denevér vayg bakker, a jó nagy fajtából, az ilyeneket semlegesíteni kell, mert a vérünket szívják :(
mindenesetre az idézeted jó volt
@d.z.: egyetértek, a fidesz ezer sebből vérzik...
@bng: fülemüle?
süti beállítások módosítása