HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.04.06. 15:00 d.z.

Kis társadalmi körkép II

A liberális szavazó


A liberális szavazó az egyik legmegfoghatatlanabb képződmény itthon. Ami azt illeti mindenki liberális ebben az országban a maga módján. A jogait mindenki betéve tudja, csak a jogok határát nem mindig sikerül felfedezni. Ez igaz a liberálisokra is.

A hazai liberális párt táborát két réteg teszi ki. Az egyik, s vélhetően a nagyobbik rész azoknak az embereknek a tömege, akik gazdaságpolitikai meggyőződésből szavaznak. Ebbe a rétegbe belekerülhetnek a jobboldal kapitalista, illetve a baloldal szociáldemokrata szárnyának tagjai is. Ők a megfoghatatlan rész. Odakerültek, mert a saját pártjuk szart rájuk.

A másik réteg a politikai meggyőződésből szavazók csoportja, akik már megfoghatóbbak, ugyanakkor a politikai gondolkodásmódjuk bájosan naiv, annak ellenére, hogy ezek az emberek jórészt értelmiségiek.

Ugyanis a liberális eszméknek minden politikai pártnak részét kell képezniük, nagyjából akképp, mint a hajónak részét képezi a csavar. Mindenesetre kizárólag csavarból hajót építeni elég meredek vállalkozás volna.

Attól, ugyanis, hogy az ember ilyen hűdenagyon szabadelvű, még nem fog történni semmi az országban. Ami azt illeti, az hogy a melegek felvonulhatnak a belvárosban, még nem eredményezi a nagyobb társadalmi elfogadottságot, sőt.

Itt álljunk is meg egy percre. Mert vannak olyan izék, amiket úgy hívunk jogkorlátozó tényezők. Ezek közé tartozik mondjuk a BTK., az alkotmány, és még többek között a "köz" fogalma, s mint ilyen a közerkölcs. Ami bár eléggé visszás dolog itthon, de mindenesetre a szexuális hovatartozással utcára vonulásnak ellentétesnek kéne lennie vele. Történethez hozzátartozik, hogy mikor a legutóbbi ilyen felvonulás volt, az egyik résztvevő papi reverendában próbálta elfogadtatni magát. Ugyancsak hozzátartozik, hogy a liberális szavazónak ez nem sérti a világképét, ugyanakkor mikor 23-án azonosíthatatlan, viperás rendőrök ütöttek agyba-főbe nyugdíjast, egyetemistát, (és mellesleg jó pár idiótát) akkor ez a világra szóló szabadelvű otthon szurkolt a rendőröknek. De ilyen szempontból akár felhozhatnánk a Magyar Gárdát is. Merthogy már miért ne vonulgathatnának fel, végtére is állampolgári joguk? Ja, hogy ezzel sértik más állampolgárok jogait?

A liberálisok is pont olyannyira féloldalasan liberálisak, mint a többi állampolgárunk. Hol pozitívan hivatkoznak rá, hol a határokat emlegetik. Hogy, mikor melyiket, azt nem az ideológia dönti el, mivel nem is döntheti el, hanem a pártállás.

Na de vonatkoztassunk el a felvonulásoktól meg tüntetésektől!

Miben akar élni a liberális?

Ez megint csak egy összetett dolog. Gazdaságpolitikailag persze nyilvánvaló, és támogatandó az ő felfogásuk. Egy pontig. Verseny csak ésszel legyen az állami feladatokban.
Például ez a versenynek nevezett izé a liberális politika egyik nagy tévedése. Félre ne értsenek, nem a verseny, mint olyan, hanem a felhasználása. Ugyanis a hazai liberális párt verseny címszó alatt kiválóan értékesítette a közelebbi ismerősöknek, hozzátartozóknak az állami vagyont, miközben a szavazó tapsolt, hogy "ez az, itt kérem szépen verseny lesz". Lesz, a fenét lesz így.

Liberalizmus, vagy neoliberalizmus?

Mivel, mint azt már leszögeztük önmagában a liberalizmus nem lenne alkalmas politikai alapnak, találni kellett valamit, ami igen. Ez pedig a neoliberalizmus, ami egyfajta szélsőséges eszmének tekinthető. Merthogy a szélsőségesség nem feltétlenül egyenlő az idiotizmus fogalmával, hanem azt jelenti, hogy egyfajta világnézetet olyan szintű túlzásba visznek, amely már működőképtelen, vagy más esetekben erkölcstelen.
Nálunk például ez a neoliberalizmus elég komoly gondokat okoz. Míg a két nagy párt hatalmi okok miatt nem hajlandó felszámolni az "ingyenélést" kis hazánkban, addig a liberálisok faji okok miatt, pedig beláthatnánk, hogy a két dolog közt kevés az összefüggés. Ha mégis összefüggést találunk, akkor kérem szépen rasszistává lettünk.

Neoliberalizmus jövője

Mint, azt a mostani felmérések is alátámasztják, a független politikai liberalizmusra, azaz neoliberalizmusra kevés az igény. Az egyetlen mód, hogy fennmaradjon, ha a gazdaságpolitikai nézeteket helyezik előtérbe. Bár lehet, hogy mire eljutnak erre a pontra, már más, az emberek által hitelesebbnek tartott politikai erő is meglépi ugyanezt.

16 komment

Címkék: szdsz liberalizmus neoliberalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr66413637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.04.06. 18:11:39

A liberalizmust sokan a politikai gyengeség jelének tekintik, én is. Tömegeket nem lehet irányítani liberális elvekkel, legalábbis hosszú távon nem kifizetődő. A társadalom olyan mint egy gyerek, meg kell mondani, mit várunk el tőle, és mit adunk cserébe, irányt kell neki mutatni és tartást adni, de nem szabad engedni, hogy a saját feje után menjen.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.06. 18:59:12

Mondok ennél jobbat. A társadalomnak fel kéne nőnie, az volna a legjobb. Azaz olvasnia, tájékozódnia, ügyesednie kéne. Az a baj, hogy ilyen nem lesz. Addig meg a te általad röviden jellemzett demagógiával és vezérkultusszal lehet kormányozni. Ami meg szar dolog. Úgyhogy jobb, ha az ember teli torokkal próbál a nép nagykorúsításáért küzdeni, mintha beáll a sorba. Szerintem.

ekkerjoz 2008.04.06. 19:38:49

Hát, nem értünk egyet, mert amit emberek profi módon akarnak csinálni, ott nincs liberalizmus. A sportban az a legeredményesebb, aki betartja a szakmai utasításokat. Melóban is az nyer, aki vezeti az embereit, ha hagynám, hogy önállóak legyenek, fejemre szarnának. Az államnak is úgy kéne működnie, mint egy nyereséges gazdasági szervezetnek, ahol minimális a liberalizmus.
A nép pedig soha nem lesz nagykorú, lásd a működő és jóléti államokat.

nyelv-ész 2008.04.07. 08:53:28

ekkerjoz, talán nem ugyanazt értjük a liberalizmus fogalma alatt. Ha neked a szó azt jelenti, hogy menjen mindenki szanaszét, azt csinálja, amit a kedve tartja, akkor pontosítsunk: az nem liberalizmus, hanem anarchia. Arra meg épeszű ember nemigen vágyik.

A liberalizmus eredetileg az eszmék, a gondolatok szabadságát tűzte zászlajára, és nem az éhenhalás szabadságát hirdette (mint azt most oly sokan abból a bizonyos "reformer" társaságból).

nyelv-ész 2008.04.07. 08:57:14

d.z.: a társadalom akkor okosodik, "ügyesedik", ha van módja tanulni. Az iskolabezárás, a tandíj, az oktatás lerohasztása nem szolgálja az ügyesedést. A nehéz helyzetbe kerülő rétegek nem ügyesednek, hanem ügyeskednek, a túlélés reményében.

A tudatlanokat pedig demagógiával, vezérkultusszal lehet manipulálni.

Ismerős a képlet?

shenk 2008.04.07. 09:11:26

A társadalom azért olyan, mint egy gyerek, mert így lett kondícionálva. Ha mindig megmondják az embereknek, hogy mit, mikor, hogyan csináljanak (azt, hogy MIÉRT, azt nem!), akkor sosem lesz szükségük arra, hogy elgondolkodjanak, és így tényleg gyerekek maradnak. D.Z.-vel kell egyetértsek abban, hogy ezt az állapotot kéne megszüntetni, hogy az emberek képesek legyenek a valós öngondoskodásra, és a saját értékrend kialakítására politikai téren! Manapság, ha beszélgetsz valakivel, akkor vagy nem foglalkozik a politikával, mert az undorító, vagy valamelyik párt által nyomatott szar ömlik ki a száján, vagy van egy elenyésző kis hányad, aki megpróbál önállóan gondolkodni. Ezen réteget kellene szélesíteni.

shenk 2008.04.07. 09:14:42

A valóságot meg, ami van, és lesz, sajnos jól leírta nyelv-ész. Ez a mostani helyzet belátható időn belül nem fog változni. Ahhoz kéne egy új párt, ami nem csak a saját érdekeit képviseli, hanem azokét, akik megválasztották, és azokét is, akik ellene szavaztak. De sajnos mindannyian tudjuk, hogy erre mennyi az esély...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.07. 10:31:20

kedves nyelv-ész,
én úgy látom, hogy ma amit az úgynevezett liberálisok képviselnek kis hazánkban, az nagyjából egyenes eredője az anarchiának.
Lásd. Budapest közel két évtizedes "fejlődése", lásd. az oktatás egyre durvább állapotai. Persze nem mondom, hogy az oktatás nem szorul egy csomó megújulásra, de az ami ma oktatáspolitika címén megy, az katasztrofális. Tanítok egy művészeti suliban és pontosan látok bizonyos jelenségeket. Pedig egy művészeti suli alapban elég liberális.

A másik meg az, hogy az a fajta klasszikus liberalizmus amiről írsz, nagyjából minden polgári demokrácia minden demokratikus szellemiségű pártjának alapvető értékeinek a részét képezi.

nyelv-ész 2008.04.07. 11:21:15

shenk, nem a pártok jelentik a megoldást. Pont nem.

Az egyik hozzászólásodra itt reagáltam, szerintem efelé kell haladni:

nyelvesz.blog.hu/2008/03/23/partok_es_izmusok

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.07. 15:09:34

Akkor válaszolgatok szép sorban.

ekkerjoz: Amit te írsz, az már a demokráciát kérdőjelezi meg, amivel én személy szerint csak egyet tudok érteni, de mint már mondtam, én nem vagyok egy nagy demokrata. Szerintem két lehetőség van: vagy a társadalom értelmesebbik felét engedjük beleszólni a közügyekbe, és számítunk arra, hogy sokan lesznek szolidárisak, és nem lesz a gazdagok elnyomása ebből. Mint ahogy a kommunizmus előtti alkotmányos monarchiáinkban a cenzusos választás ellenére (vagy amiatt) fejlődött a szociális háló, életszínvonal, ipar, stb. A másik az abszolutizmus, de ezt talán hagyjuk.
Mindenesetre az államformát nem mi fogjuk megválasztani, ezért maradt az általam javasolt "nagykorúsítási" terv.
Hozzáfűzés még ennyi: masikmagyarorszag.blog.hu/2008/02/19/tobbpartrendszer_avagy_a_demokracia_alapja

shenk: Sajnos politikai támogatást remélni a társadalom megreformálására hiábavaló lenne várni. A mostani politikai pártok elég jól berendezkedtek erre a társadalmi rendre. Ahhoz, hogy új párt kerülhessen be a közéletbe meg kéne a társadalom támogatása. Ördögi kör. Valahogy a politikát kéne megkerülni. Irjunk regényt, vagy mittudomén!

nyelv-ész: Nálad két dologra is szeretnék reagálni.
Első az oktatás. Itt nagyon sok mindent kéne rendbe rakni, és sok olyasmi van aminek fájnia kell. Például iskolabusz bevezetése mellett én teljes mértékkel támogatnám, hogy központosítsák a taníttatást, és ezáltal jobb tanárok maradjanak benn a rendszerben. Emellett manapság ötször annyi tanárt termelünk ki évente, mint amennyire szükség van. A szakok négyötödének költségtérítésessé tételével meg lenne oldva, hogy jórészt csak az igazán jó tanárok kapjanak állást, de ők mindenképpen. Emellett a tandíjt is egy bizonyos mértékig jogosnak találom, főleg mióta egy szociológia szakos hallgató ismerősöm mondta, hogy azokból a társadalmi rétegekből igazából nem is jutnak el az egyetemig, ahol nem tudják kifizetni a tandíjat. Emellett nálunk nagyon magasak az egyetemi ösztöndíjak, de hátrányos helyzet esetén az önkormányzattól is lehet igényelni bőven. (pl. Bursa Hungarica)
Mindenesetre ez sem lett bevezetve, úgyhogy ez sem szab gátat a tanulásnak, mondjuk szerintem nem is szabott volna. Ami meg most oktatási reform címén megy azok mind látszatintézkedések, amelyek amellett, hogy nem érnek semmit, még ki is váltják a társadalom ellenállását a változásokkal szemben.

Másik a választás.
A tervet, hogy önkormányzati választáson csak egyéni jelöltek indulhassanak, csak támogatni tudom.

Gasper: Újból teljes támogatásom amellett, amit írsz.

shenk 2008.04.07. 15:32:21

Ha már szóbakerültek az ösztöndíjak. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megoldani, de szerintem valahogy központosítani kéne azokat, vagy valahogy közelíteni őket egymáshoz. Vannak helyek, ahol tényleg nagyon sokat kapnak a hallgatók, 30-40 ezreket is akár, még viszonylag rossz átlagért is, van ahol viszont 4,5 felett is csak 5-8 ezret kapsz... SZóval borzasztóan nagy a szórás ezen a téren. A bursa hungaricáról meg csak annyit, hogy betelefonáltam az önkormányzathoz még anno, hogy mi a helyzet vele, és visszakérdezett a nő, hogy az mi...

nyelv-ész 2008.04.07. 19:09:48

Miért csak az önkormányzati választáson lenne jó az egyéni jelölt? Ha a Parlamentből kitakarodnának azok, akik semmilyen legitimációval nem rendelkeznek, csupán a pártjuk homályos ideológiájára vagy felelőtlen kampányígérgetésére szavazott a nagyérdemű, annak mi keresnivalója van ott?

Vegyük észre, hogy ez a velejéig korrupt rendszer csak úgy szorítható vissza, ha nincsenek pártkatonák, lobbisták meg megélhetési ideológusok a parlamentben, hanem olyanok, akiket ismer a választókörzetük, akik visszahívhatóak, és ha kell, úgy seggberúgja őket a körzetük, hogy az időközi választáson zúgva száll a mezők felett.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.08. 15:43:54

Hát ez már nagyon idealizmusba csapott át.
Mert, ilyen nem lesz, s kész. Megoldhatatlan. Amúgy a tőke nem ellenség, ezért szembeszállni vele is felesleges, emellett nem is érdekünk. Ezenkívül, ha áttereljük a témát egy abszolúte elméleti síkra, ahol ez megvalósulhat, akkor:

A visszahívhatósággal akkorát szopnánk, hogy az hihetetlen. Bárki valami olyasmit próbálna véghezvinni, ami egy icipici problémát jelenthet a népnek a jövő érdekében, itthon biztos, hogy visszahívná a szavazókörzete.
Másik. Mégis hány fős parlament kéne ehhez?

Amúgy az a gond, hogy te feltételezed, hogy a magyar nép elég érett egy ilyen fokú demokratikus rendszerhez.
Szerintem még a mostani feléhez se elég érett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.08. 19:02:46

Hát igen, amennyire ez a visszahívhatóság kedvesen cseng a mai politikába belefáradt ember fülének, ugyan annyira elképesztő instabilitást hozna ez a rendszer.

A normális az lenne, ha a magyar választónak nem esne ki az emlékezete mondjuk a 800 forintos nyugdíjemelés, meg az egyéb gyalázatos közérzetjavító intézkedések után, hanem emlékezne, hogy akik egyszer valamit nagyon elbasztak, akkor legközelebb esélyt sem adnak annak a gyülekezetnek. Ha ez a társadalom így működne, lenne benne hangyafasznyi civil kurázsi, akkor az őket "képviselő" pártok is másmilyenek lennének. Gondolom én.

nyelv-ész 2008.04.08. 22:08:27

A tőke nem ellenség, ezt nem is állítottam soha. A korrupció az ellenség, meg a magát szerényen lobbinak feltüntető politikai-gazdasági maffia.

A visszahívhatóság nem azt jelenti, hogy bármelyik képviselőt bármikor vissza lehet hívni. Vannak időközi választások, ezeken a képviselők egy bizonyos hányada megmérettetik, és ha könnyűnek találtatik, akkor repül.

Az instabilitás meg egy ordas nagy hülyeség. Az is, hogy nem elég érett a választópolgár. Ez egy rendkívül cinikus elitista szemléletet tükröz, hadd ne mondjam, honnan hallani ilyeneket.

A választópolgár addig beleszarik a politikába, amíg úgy látja, hogy simlis alakok a feje felett bármit megtehetnek. Egy megfoghatatlan ideológia nevében pártlistáról bármilyen akasztófavirág bejuthat a parlamentbe, minden felelősség nélkül.

A felelősséget pont a helyi választókörzet biztosítja. Mondjuk, ott kell laknia a jelöltnek, ahol indul a választáson. Mennyivel kisebb az esélye, hogy ismeretlen konjunktúralovagok jutnak be! És nem kell irdatlan nagy parlament, 150-200 fő bőven elég.

Ha a választópolgár érzi, hogy végre számít a véleménye, ha végre van esélye megítélni, kire szavaz, mindjárt jobban odafigyel a politikára. A focimeccset is másképp nézik, ha a helyi csapat játszik, mintha ismeretlen külföldiek szaladgálnának a pályán.

Tessenek ezen elgondolkozni, és kéretik levetni azt a nagyon nyomasztó eszmerendszert, amit az elmúlt két évtizedben ránk próbált kényszeríteni néhány önjelölt próféta. Igenis van a pártokon túl is élet.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.09. 11:21:56

nyelv-ész,
olvasd rendesen végig a kommentemet!
Van ottan szó némi civil kurázsiról, melynek igen nagy hiátusát vélem felfedezni ebben az országban.

Amúgy meg d.z.-vel egyetértve, ha ez a társadalom -akár csak mentálisan- annyira rendben lenne, akkor a pártok sem ilyenek
lennének. Mert nem úgy van az, hogy van a társadalom és vannak a pártok, hanem úgy van, hogy van a társadalom és minden további gond nélkül visszaszavaz -vagy megtart- a hatalomban teljességgel inkompetens garnitúrákat.

Kicsit off: egyébként meg ha annyira érett lenne a választópolgár, akkor nem lenne ennyi épülô tesco az országban és nem szûnnének meg ilyen drasztikusan a kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások (lásd. hentesek, egyéb kisboltok stb.)

Ordas nagy hülyeség etatizmusról beszélni. Hadd ne mondjam kik riogatnak ilyenekkel.
süti beállítások módosítása