HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2008.04.27. 15:53 d.z.

Ateizmus = racionalizmus?

Jó, jó az odáig rendbe van, hogy Istenhez való viszonyunk megváltozott. Az is rendbe van, hogy sokan tagadják Isten létezését, elvégre a tagadás viszi előbbre a világot. Az viszont nagyon nincs rendben, hogy az ateisták intelligensebbnek gondolják magukat a hívőknél.

Elvégre miért is? Olyasmiről formálnak véleményt, minek sem létezésére, sem pedig hiányára nincsen bizonyíték. Az egyetlen, amit Isten létezésével kapcsolatban viszonylag nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy mindennapi életünkben nem mutatkozik meg jelenléte. Igen, vannak természeti csapások, vannak háborúk, járványok. Van még ezeken kívül is egy rakat szarság, amit az ember nehezen tud összekapcsolni Isten létével.

De ki mondta, hogy Istennek az a dolga, hogy a mi földi életünkkel foglalkozzon?

Nem csak az egyházi tanításokat értjük hiten. Számomra ezért is furcsa, ha valaki azt állítja, nem hisz semmiben. Olyan nincs. Hitnek több formája van, a felsőbb hatalmakban, illetve a túlvilágban való hit csak egyike ezeknek. Lehet hinni szeretetben, összetartásban, még a pénzben is. Mindenki hisz valamiben.

De térjünk csak vissza a túlvilágban való hitre. Amikor emberek ezt tagadják, bennem mindig felmerül a kérdés, hogy, hogy a fenébe képesek ezek végigélni az életüket ötpercenkénti sírógörcsök nélkül? Lehet, hogy ez az én gyengeségemet mutatja, de, ha nem gondolnám úgy, hogy halálom után látom még szeretteimmel, illetve, hogy a halál nem az út vége, csak egy nagy lépés, akkor nem bírnám ki a pillanatnyi létezésemet. Értelmét vesztené. Mindenesetre, nem gondolom úgy, hogy ez gyengeségemet mutatná, hanem azt, hogy a "másképp gondolkodók" kevésbé gondolnak bele saját létük végességébe.

Tessék, már nekem is van valamim, ami miatt okosabbnak tarthatnám magam, mint az ateisták.

Apropó halál. Észrevette a Kedves Olvasó, hogy ez a fogalom tabuvá lett? Jó persze, nem éppen az a téma, amiről egy sör mellett kedélyesen beszélgetni szokás, de az azért túlzás, hogy soha egy szót nem ejtünk róla, kivéve temetésekkor. Persze logikus ez is. Ha már egyszer tagadjuk a folytatást, elég szar dolog a végről beszélni.

Amúgy van még egy rahedli teista érv. Idézhetnék, mind Descarttól, mind Canterburyi Szent Anzelmtől, de nem áll szándékomban, tessék önszorgalomból utánanézni.

Azt persze elismerem, hogy sokan a hitbe menekülnek a világ elől. Magával az egyház rendszerével én se tökéletesen értek egyet, bár, mint kálvinista, különösebb ellenvetésem nem nagyon akad. Egészségesebbnek tartom az egyház támogatását a gyengék számára, mint bármi egyebet, amivel a modern társadalom szolgálni tud.

Kicsit visszásnak tartom, hogy a fejlődés részének tekintjük a hit elvetését, hisz, mint már említettem, a hitet nem dobjuk el. Csupán lecseréljük valami másra. Ami azt illeti, egyre aberráltabb dolgokra. Korunk esetében a tévére.

Epilógusként annyit, hogy nem áll szándékomban senkit megtéríteni, már csak azért sem, mert nem vagyok igazi hívő, azaz egyfajta külön kis vallás van a fejemben, de szerintem jórészt így vagyunk mi ezzel, emberek. Csupán érzékeltetni akartam, hogy nem éppen attól lesz valaki a hűde felvilágosodott, modern világpolgár mintapéldánya, hogy ateistának vallja magát. Nem ez a lényeg.

 

12 komment

Címkék: isten hit ateizmus racionalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr17444409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fotóblog 2008.04.28. 00:39:09

richard dawkins: isteni téveszme.
olvasd el, jót fog tenni.

Ciscy 2008.04.28. 00:55:08

Érdekes volt olvasni, amit írtál. Hasonló gondolat mesgyéjén próbáltam én is mgfogalmazni a világot egy ideje. Azt azért hozzá tenném, hogy ha tovább mész ezen az úton el fogod veszteni szépen, lassan és fokozatosan azt a hozzáállásod, hogy magával az egyház rendszerével te sem tökéletesen értessz egyet. Szívesen dumálnék ezekről a dolgokról, hasonlóan gondolkodunk.
Üdv.:
Ádám

shenk 2008.04.28. 11:13:39

Örülök, hogy van új poszt:)
Szerintem, mint minden társadalmi rétegnél, így az ateistáknál is vannak különbözőségek. Nem tartom magam ateistának, de csak mert nem szoktam magam besorolni ilyen csoportokba. Isten létezésében nem hiszek, viszont ha valaki bizonyítékot mutatna létezését illetően, akkor elfogadnám azt. Szóval én nem tagadom, csak amíg nem mutatkozik meg, addig úgy vagyok vele, hogy szűmomra nem létezik. A másik meg, hogy általában nem a vallással van a bajuk a nem hívőknek, hanem az egyházzal. Így nekem is. Lehet jönni azzal, hogy milyen érték(rend) teremtő hatása van/volt az emberiség története során, de ugyanitt meg lehet említeni a keresztesháborúkat, inkvizíciót, boszorkányüldözést, tudományüldözést, a nép butaságban tartását, stb. De azt is fenntartom, hogy ezen keseregni, esetleg vitatkozni teljesen felesleges dolog, hisz ez már mind történelem. Ami igazán fontos az az egyháznak és a vallásnak a mai társadalomban betöltött szerepe. Kétségtelen, hogy vannak jó dolgok is (egyházi iskolák, ilyen-olyan szeretetszolgálatok), viszont azzal nem értek egyet, hogy ezeknek állami támogatás jusson. Ugyanis. Aki akarja, az nyugodtan támogathatja az egyházakat, akár adomány, akár adó 1% formájában, de az állam ne döntse már el helyettem, hogy én akkor most támogatni fogok egy olyan dolgot, amivel nem értek egyet. Ezt természetesen az egyházakon kívül temérdek más dologra ki lehetne terjeszteni, pl. a 4-es metróra.
Az szintén érdekes kérdés, hogy vannak, akik azt mondják, nem hisznek semmiben. Ők csak ezt akarják elhitetni magukról/magukkal, ugyanis számukra a hit a valláshoz kapcsolódó fogalom. Akinek van egy minimális intelligenciája, az el tud vonatkoptatni a vallástól. Én pl. hiszek a racionalitásban, hiszek a tudományban, hiszek önmagamban, és a szeretetben, becsületességben.
Amint egy barátom pólóján olvasható: "Mindenki hisz valamiben, én azt hiszem, iszom még egyet!" :)
Az meg csak egy társadalomromboló hülyeség, amit az ateisták és a mélyen hívők csinálnak egymással mindenfajta fórumon... Fröcsögés ész nélkül.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.28. 12:12:08

Szerintem a hit kérdésére, illetve Isten jelenlétére igen hatékony felvetéseket adott Luther úgy fél évezrede. Persze mit mondhatna mást egy magam fajta evangélikus, aki azért szintén nem mindenben elégedett az egyházával.

Ezzel együtt "Az Ige testté lett" (Jn.1:14) szerintem elég nyomós érv lehet Isten meg Krisztus valóságos létére. Igaz, ez nem olyan kézzelfogható bizonyosság, mint mondjuk bizonyos parsztlányok stigmái, vagy egyéb állítólagos csodák megléte. Isten jelenlétéről -hitem szerint- nem lehet állítólagos csodákkal bizonyosságot szerezni. Ez nem bűvészmutatvány kérdése ugyanis.
Szerintem az Istenhit kérdéseire elég komoly felvetéseket találhatunk mondjuk Bergman vagy Tarkovszkij filmjeiben is egyébként.

A másik meg az, hogy jó két-két és fél évszázada az emberek hajlamosak megfeledkezni alapvető transzcendens dolgokról, amelyre már csak kisgyermekként képesek.

ekkerjoz 2008.04.28. 17:09:58

Nem tudom, valahogy nem éreztem úgy, hogy az ateisták intelligensebbnek tartanák magukat a hívőknél. Sőt, sok olyan embert ismerek, aki kicsit csodálkozó érdeklődéssel ugyan, de tisztelettel fordul a hívők felé.
Végül is, ha valaki eljut Isten tagadásáig, valamilyen logika mentén igazolva látja magát. Mint ahogy a hívő is tudja, hogy biztosan létezik Isten.
Bizonyítéka egyik félnek sincsen. Nincs is rá szüksége egyiküknek sem.
Egy dolog biztos: a hívők nem csak a saját lelkükkel foglalkoznak.

gomes 2008.04.29. 16:48:46

a tu a lemezen Mindig visszaugrik egy korabbi allapotba:

vannak a vallasosak, meg a hitetlenek;
a gonoszok es a jok;
az igazak es a hazugok;
a materialistak es az idealistak;
az egyhazak es a szektak;
hivok es a ketkedok;
wallonok es flamandok.

feketek a feherek Ellen?
ennyi lenne a vilag??
orokos harc, egymasnakfeszules?
rivalizalas?

es akkor most varjak a megvaltora, vagy magam tegyek rendet a dolgaim kozott?

mit tehetek en, illetve mit tenne a megvalto?
erdemes belekezdeni, tenni barmit is? es ha utolag kiderul, hogy ahogy o megvalt az nekem pont nem all jol?

keremszepen, a balgak hova alljanak?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.29. 18:27:48

Összválasz:

Az egyházak múltban betöltött szerepe már nem igazán lehet téma, illetve, mint már említettem, ez engem nem érint.
A finanszírozás szerintem is kétséges, bár azért a négyes metróra kibaszott ötszázmilliárd szerintem más kategóriának számit, mint az egyházak támogatása. Nézzük csak meg az NKA pénzek hova mennek. Valahol érthetőbbnek tartom, ha "kipróbált" intézmények kapnak alanyi jogon pénzt, mint mikor semmilyen rejtett, vagy nyílt értékkel nem bírók kapnak, mert megpályázták.

Mellesleg, ha már elkezdek valamilyen irányban egy témát, akkor azt valószínűleg később is folytatom, szóval lesz ez a vallás téma is még részletezve.

Oh, és ekkerjoznak személyesen válaszolva.
Nem vagyok én országlexikon, hogy tudjam, hogy az emberek "átlaga", vagy "nagyrészük" hogyan vélekedik. Ami azt illeti különösebben nem is érdekel, mert nem hiszek ezekben a fogalmakban. Ebből a szempontból csak egyetlen dologra vagyok képes: bizonyos társadalmi jelenségekre reagálni. Azaz arra, ami nekem lejön. De mindannyian másként látjuk a dolgokat. Ez a szép a társadalomban. Az internetben meg az, hogy meg tudjuk beszélni.

ekkerjoz 2008.04.29. 19:55:39

Köszönöm a választ, de őszintén szólva, nem értem...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.01. 20:26:39

Kb. a kommented első sorára válaszoltam.

ekkerjoz 2008.05.01. 20:52:29

Kösz, értem. Máshol élünk, másféle ismerőseink vannak. Üdv:EJ

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.05.06. 02:57:57

"Aki nem a helyes, az torz irányba transzcendál." (Hamvas Béla) Hoppá anya!

ü
bbjnick

I. P. S. 2010.06.06. 01:10:03

Fordítok egyet a dolgon: hogyan bírod ki ötpercenkénti sírógörcsök nélkül azt, hogy mindenki, kivétel nélkül mindenki másképp gondolkozik, mint te?

Abszolút nem helyénvaló, hogy ezáltal intelligensebbnek gondolnád magad másoknál. Ha ugyanis kitartasz a véleményed mellett, az azt jelenti, hogy mindenki más véleményét elveted.

A vallás elleni legnagyobb érv az, hogy mindenki, aki értelmes ember létére hisz valamiben, elveti a dogmákat. Te is. A puszta hiteddel azt bizonyítod be, hogy a hit a közismert formájában tarthatatlan.

"Mindenesetre, nem gondolom úgy, hogy ez gyengeségemet mutatná, hanem azt, hogy a másképp gondolkodók kevésbé gondolnak bele saját létük végességébe."

Te könnyen beszélsz, ha te belegondolsz, akkor valami olyasmi lebeg a szemed előtt, hogy te a mennybe fogsz jutni, és találkozol a szeretteiddel. De nekünk a belegondolás az, amit leírtál, akkor meg minek tennénk olyan gyakran, nem igaz? Senki sem jár passzióból fogorvoshoz.

"De ki mondta, hogy Istennek az a dolga, hogy a mi földi életünkkel foglalkozzon?"

Szellemi őseid, a katolikusok.

"a halál nem az út vége, csak egy nagy lépés"

Ezt kifejthetnéd egyszer bővebben is, mindig érdekelt, hogy hogy képzelik el a hívők a túlvilágot. Ez a felhők között éneklős dolog egy kicsit unalmasnak tűnik nekem.

"nem éppen attól lesz valaki a hűde felvilágosodott, modern világpolgár mintapéldánya, hogy ateistának vallja magát. Nem ez a lényeg."

Ha azt felelem, touché, világpolgár leszek?
süti beállítások módosítása