HTML

Másik Magyarország

"Jelet kell hagynom, hogy volt egy másik Magyarország." S élesen látta ezt a másik hazát, melyet szívével és tollával védett, mint ősei karddal és buzogánnyal.- Márai

Címkék

2009 (1) 2010 (1) 2014 (1) amerikai külügyminisztérium jelentése (1) ateizmus (1) átlagmagyar (1) barát (1) büntetés (1) céltalanság (1) charta (1) cigány (2) cigányok (2) dinoszauruszok (1) elit (4) ellenségkép (3) előrehozott választás (1) ember (1) emberi lét (1) ep választás (1) értékvesztés (2) értelmiség (3) európa (2) európai magyar (1) európai parlamenti választás (1) európai unió (1) fejlődés (1) felelősség (2) fidesz (5) gázpisztoly (1) gondolatébresztő (1) gondolatok (1) gulyáskommunizmus (1) gyerek (1) gyurcsány (1) hajnal (1) hatalom (1) hatvany lajos (1) hazugság (1) hit (1) holokauszt (1) hülyék (1) hungaricum (1) idea (1) identitás (1) index (1) integrálódás (1) isten (1) jegyzetek (1) jobbik (3) jobboldal (2) jobbos (1) jövőkép nélküliség (1) kádárizmus (1) kapitalizmus (3) katasztrófa (1) kellemes ünnepeket (1) képregényhősök (1) kezdeti optimizmus (1) kis szocializmus (5) kormány (1) kormányzás (1) közélet (5) közerkölcs (1) kurucinfó (1) liberalizmus (1) lmp (1) lokálpatriotizmus (1) lottó (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarország (1) második kerület (1) mdf (1) megmondás (1) még köszönd is meg (1) melegfelvonulás (1) morális problémák (2) motiválatlanság (2) mszp (2) myvip (1) nacionalizmus (1) nemzet (1) nem láttuk hogy ekkora baj van (1) neoliberalizmus (1) nép (5) népostorzás (2) new generation (1) örkény (1) orosz grúz háború (1) ország (3) példakép (1) polgár (1) politika (3) politikai felhozatal (1) populizmus (2) program (1) racionalizmus (1) reakció (1) reform (2) rendőrség (1) rendszer (1) roma (1) s.o.s. (1) sablon (1) séma (1) szakértői (1) szdsz (4) szélsőjobb (1) sznob (1) szociopaták (1) szolidaritás (1) társadalom (7) törvény (1) trianon (1) ugar (1) újév (1) újra állományba helyezés (1) új kezdet (2) választás (2) változatosság gyönyörködtet (1) védelem (1) viszockij (1) vízfej (1) voks10 (1) west balkán (1) zsidó (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • TitokJolán: bion-bion (2011.09.14. 23:07) Az európai magyar
  • Lance2010: azt kihagytam, hogy nemcsakhogy nehezebb bejutni, de egyes szakokon hat-tízszeres túljelentkezésrő... (2011.07.19. 02:28) A dinoszauruszok kihalása elhalasztva
  • 1.szóló: "A Jobbik baloldali..." Basszus, most értettem meg, hogy miért is nem a patkó jobbszélső ülésein ... (2010.06.30. 23:05) Transzformációk
  • életfa: Ideje van visszatérni a Szent Korona rendszeréhez. A szellemiségéhez és a gyakorlatához is. (2010.06.06. 10:42) Most komolyan?!
  • I. P. S.: Ha csak ebből az írásból indulnék ki, azt hinném, húszéves egyetemista vagy. Van is egy ismerősöm,... (2010.06.06. 01:18) Tégy a motiválatlanság ellen!

Látogatók

2009.04.12. 21:36 d.z.

Capitalism is your friend

Divatos dolog ma kapitalizmust temetni. Itthon is meg egyebütt is. Egyebütt ezt betudhatjuk a pár évenként, netán évtizedenként fellángoló ellenérzésnek, ami akkor ébred, amikor a gépezet éppen kevésbé szépen, netán kissé rosszul üzemel. Más kérdés, hogy talán egy üzemelő gépezetnek nem elsődleges célja esztétikusnak lenni.

A hazai kiábrándultság viszont teljesen paradox, mint megannyi egyéb dolog ebben az országban. Megölünk valamit - gyávaságból -, majd szidjuk, hogy szemét volt velünk.

Tisztázandó újból, még így az elején, hogy mindenféle félreértést elkerülhessünk, hogy a kapitalizmus nem szép, esetleg nevezhetjük randának is, feltéve, hogy az emberi vonásokat annak tartjuk. Ugyanis be kell látnunk, hogy nagyon is emberi. Másrészről pedig működik, ha hagyják. Képes kondicionálni. Egyrészről jutalmazza a teljesítményt, motivál - fizetéssel, előnyökkel -, másrészről bünteti a devianciát, a semmittevést, a fejlődés feladását - nyomorral, hátrányokkal -. Itt illendő megjegyezni, hogy a nyomorból való kirobbantás, visszaterelés az értékteremtő társadalomba lehet kormány célja, sőt minden épeszű kormánynak célja, de a nyomor kifizetése, fenntartása nem éppen előremutató, példaértékűnek nevezni meg éppenséggel fasság, két s-sel. Mindenesetre a rendszer az értékteremtés, a hasznosság körül forog és időnkénti frissítésekkel gyönyörűen elvan, amíg a Földön ember él.

Na, ez a fentebb vázolt valami, ami a világ szerencsésebb vidékein megszakítás nélkül tudott üzemelni évszázadokig, ez, amibe ezt az országot vissza kellett volna rázni, na, ez fuccsolt be nálunk a nemzeti ellenállásnak hála.

Sajnos a jutalom és a büntetés mindig egyensúlyra törekszik. Nem lehet jutalmazni egy cselekedetet, ennek az ellentettjének büntetése, de legalábbis megtagadása nélkül. Nem lehet mindent jutalmazni és nem lehet minden büntetést elhagyni, mert a jutalom értelmét veszti.

Nem lehet a munkát, a fejlődést halálra adóztatni az úgynevezett szociális rendszer előnyére - ami itthon nem kiemel, csak fenntart, ismét a büntetés hiánya miatt -, mert bedőlnek az értékteremtők - vállalatok - és az eddigi tevékenységük helyett ők is az egyre fogyó tartalékokat szívják majd fel segélyek formájában.

Nem lehet az állami foglalkoztatottak számát és fizetésüket az egekig emelni, ugyanis őket mindenképp az előzőek, az értékteremtők fizetik, így minden ilyen lépés éppen a fejlődést akadályozza, akkor is, ha ezzel állítólag munkahelyet teremt az állam.

Ha az államnak nincsen megfelelő bevétele ahhoz, hogy normálisan finanszírozzon alapellátásokat, akkor sem kényszeríthet jól kereső, hasznos, ún. értelmiségi embereket arra, hogy négy-hat órát várakozzanak egy traumatológián, mert percek alatt el tud így fogyni a motiváció. Akkor meg kell oldani másképp.

Összességében nem lehet az értékteremtő folyamatokat büntetni és még ezeken belül is kell, hogy legyen rangsor, különben egy egész nemzet tud motiválatlanságba süppedni.

Itthon húsz éve próbálkoznak ezzel, most jött el az idő, amikor a gép azt mondta, hogy: "a kurva anyád, engem nem erre terveztek" és elkezdett tönkremenni.

Lehet ezért őt szidni, sok értelme mondjuk nincs. A gépezet a barátunk, segíteni akar.

Hagyni kéne.

5 komment · 1 trackback

Címkék: büntetés rendszer kapitalizmus motiválatlanság barát


A bejegyzés trackback címe:

https://masikmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr521061572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emberi Tisztesség 2009.04.13. 02:05:20

Kapitalizmus van-e Magyarországon?A címben feltett kérdésre túl egyszerű lenne azt válaszolni, hogy nem. Pedig szívem szerint ezt mondanám, de ez így nem teljesen igaz. Mint gazdasági rendszernek kétségkívül fennállnak a feltételei, a magántulajdon szent,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.13. 07:47:08

Kedves DZ!

Mindenekelőtt áldott Húsvétot!

Amiről ez a poszt lényegében szól, szóba került már régebben is a blogodon. Többször is. Mert ez újólag csak az a kérdésfelvetés: alkalmas-e az "elitünk" --- van-e alkalmas "elitünk" ---, hogy megszervezzen és működtessen egy "életképes" társadalmat?

Ha igazságosak szeretnénk hozzájuk (az "elitekhez") lenni, akkor azt kellene talán mondanunk: nem alkalmasak egy életképes társadalmom megszervezésére és működtetésre, de hát idejük sem igen van rá, mert annyira el vannak foglalva saját túlélésük biztosításával:-D vagy inkább :-(

Olvastam kétezer körül egy akkortájt végzett szociológiai vizsgálat kivonatát, ami arról szólt, hogy hogyan látják magukat a "rendszerváltozás nyertesei" (a felső öt százalék és "holdudvara" gazdaságban, kultúrában, politikában). Nagyon kemény szövegek "mentek ott". Ha egyszer lesz rá időm, keresgélek egy kicsit a Zinterrnetten, hátha fönt van az az anyag, és egy bejegyzésrevalót kirakok a blogomra. Szociohorror és pszichológiai esettanulmány. A lényege az, hogy a megkérdezettek legtöbbje betegesen próbálja bizonygatni, hogy ő jelenlegi helyzetét a többi embertől "különb" voltának köszönheti. Egészen "tekenyakart" és morbid indoklások és bizonygatások jönnek ott össze. No, most ezektől várnánk mi, hogy "józan" kapitalistaként tevékenykedjenek?! Hogy felmérjék és átlássák saját és környezetük reális viszonyait?! Tudják ők azt nagyon jól, hogy ez így nem fog menni, tudják, hogy "homokra épült" ez az egész kilencven utáni struktúra, s így az ő helyzetük is nagyon kétséges. Napról napra élnek (túlélnek), nincs hosszútávú stratégiájuk, és folyamatosan az egérutakat keresik. Ezek teremtenék meg nekünk egy működő kapitalizmus kereteit?!

Nem tudom megállni, hogy a vesszőparipámat újból elő ne vegyem: a "népet" pedig tessék mindenkinek békén hagyni!:-) A magyar "közember" semmivel sem rosszabb, mint bármely más nemzet "közembere". Ne rajtuk, a közembereken, kérjük számon, hogy az elitje olyan-amilyen, mert nem rajtuk múlik --- nagy úr a kontraszelekció!:-) vagy inkább :-(

ü
bbjnick

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.04.13. 17:40:57

@bbjnick: Alapvetően igazad van. De abban is van felelősségünk, hogy milyen az elitünk. Ez egy 22-es csapdája, mert a "nép" azután úgy kezd el viselkedni, mint az elit. Ha azt látja, hogy nincs következménye semminek, akkor azt mondja: ha nekik lehet...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.13. 21:46:26

Kedves D.Z. !
Áldott Húsvétot!

Már a korábbi bejegyzésnél is nehezen álltam meg, hogy ne kommenteljek - és most is alig van értelme, annyira a visszájáról szemléled a dolgokat.
45 óta MIKOR volt itt kapitalizmus ???
És előtte volt-e?
Legelébb ezt kellene tisztáznod magadban.
Üdvözlettel
Mormogi Papa

(Hogy azok adták el az országot, azok gazdagodtak meg, akik miatt például külföldiekkel dolgozva uszkve négy-öthavi munkámért kaptam egyheti bért - amennyit nekik számláztak a munkámért, ami felért a kinti kollégáéimmal - és egyesek svájci bankbetétre kaptak pénzt az árengedményekért, amiket a kintieknek adtak - és bárki sorolhatná. Valójában miért van az, hogy senki nem kap a munkájáért megfelelő fizetséget 89 óta sem??? UTÁNA tárgyalhatnánk arról, miben hibázott a NÉP... és miben a pénzeszsákok.)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.04.27. 09:34:07

45 óta nincs, illetve nem igazán van kapitalizmus. Előtte volt.

Amúgy azért nem kap a munkájáért senki megfelelő fizetséget, mert MINDENKI megfelelő fizetséget akar a szarért meg semmiért is meg a fejlődés teljes hiányáért is. Az ország meg az ilyen törekvések mögé áll. Na ezért nem kap az ország fejlődőképesebbik része normális fizetést. A többi az meg még túl sokat is kap.
süti beállítások módosítása